Премиерът Бойко Борисов трябваше да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Така щеше да има шанс протестът да не иска неговата оставка. Това казва политологът проф. Антоний Тодоров пред БГНЕС.

Ето анализа на Тодоров:

Рокадите в правителството на премиера Бойко Борисов, защото става дума именно за рокади, нямат никаква чуваемост. Тук няма да се спирам на професионалния опит на новоназначените, защото това няма значение в настоящата ситуация. Протестиращите имат две основни искания, които са ключът към всякакъв възможен диалог, включително диалог дали сега, веднага, да се проведат предсрочни парламентарни избори, нужно ли е ново правителство в рамките на това Народно събрание и т.н. Всички тези въпроси няма как сега да се обсъждат, ако не се е случило това, което най-много очакват протестиращите, а то е оставка на премиера и главния прокурор. След това може да се открие някаква възможност. Макар че колкото повече време минава и колкото повече упорството надделява и тази възможност за диалог ще се затвори.

Моделът позволи публичната държава, публичната власт и публичната сфера да бъдат заграбени от няколко групировки, които ги използват за частни цели. Неслучайно се появи този прословут лозунг „Мутрите вън“. Това е едно обобщаващо понятие за такъв вид групировки, които заграбват публичната власт. Някои обаче се опитват да прокарат с лозунга „Смяна на модела“ смяната на либералната демокрация, която се основава на гражданските свободи, разделението на властите и върховенството на закона. Ако в бъркотията решим да се откажем от тези принципи, бъдещето ще бъде по-лошо от миналото.

Новият модел на управление, който така много искат гражданите, трябва да е дело на интелектуалците. Те трябва да формулират елементите на един нов модел, който да бъде приемлив за обществото и протестиращите, да бъде разбираем за широката публика.

Представям си по следния начин този нов модел. Накратко с две думи: почтена политика. Това, че не можем изцяло да изкореним различни корупционни практики, сигурно е вярно, но ако създадем достатъчно здрава неподкупна съдебна система. Ако веднъж прочистим съдебната система, тя ще прочисти останалата. Новият модел трябва да започне оттам. За това в тези две искания за оставки втората на главния прокурор е много важна. Втората оставка всъщност е първа. Учудвам се. Ако Борисов беше останал верен на усета си какво иска множеството, щеше да реагира веднага на акцията на прокуратурата в президентството, която запали фитила. Да реагира критично към главния прокурор, ако щете с цел да запази позицията си, властта си, би трябвало да поиска оставката му. Но Борисов не го направи. Това внуши на протестиращите и обществото усещането, че има за какво да се страхува. Той му е удобен този главен прокурор. Това взриви нещата и веднага се появи искането за оставка на Борисов.