Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, който през миналата седмица бе задържан заради принудително спиране на метрото - действие, обосновано с призивите за гражданско неподчинение от антиправителствените протести, сега е в нова "акция". Спасов, който е юрист, е сезирал прокуратурата за... проникване в спалнята на премиера.

Става въпрос за онези снимки, които се появиха в публичното пространство преди около месец - на спалнята на Бойко Борисов в правителствената вила в резиденция "Бояна", на които се виждат не само пачки от банкноти в евро и кюлчета злато, но и самият Борисов - спящ.

"В медийните си обяснения относно снимките премиерът изтъкна, че някой е проникнал в помещенията, направил аранжировка, снимал е и изнесъл аранжировката", пише Спасов в сигнала.

И посочва мотивите си за подаването му:

"Поради голямата си заетост премиерът няма време да изготви сигнал до прокуратурата за това проникване в жилището, поради което и във връзка с това, че се касае за жилище - държавна собственост, като гражданин реших да облекча премиера в изготвяне на настоящия сигнал, с който моля да извършите необходимите процесуално-следствени действия за установяване на лицето, извършило престъплението по член 170 от Наказателния кодекс и го привлечете към наказателна отговорност."

А според въпросния член от НК: "който влезе в чуждо жилище, като употреби за това сила, заплашване, хитрост, ловкост, злоупотреба с власт или специални технически средства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация до шест месеца". И "ако деянието е извършено нощем или от въоръжено лице, или от две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години".

Още с излизането на снимките, коментирайки ги, Борисов обяви, че ще остави тази работа на прокуратурата, но и до ден днешен главният прокурор Иван Гешев, който се изказва по всякакви въпроси, в т.ч. за пенсиите и заплатите, не е обявил, че обвинението проверява случая. Такова обявление няма и от пресцентъра на институцията. Само от Националната служба за охрана заявиха тогава, че разпореждат вътрешна проверка.