Спецапелативният съд отказа да пусне от ареста бизнесмена Атанас Бобоков, съобщи БТА.

Според магистратите продължават да са налице достатъчно данни, че Атанас Бобоков, брат му Пламен Бобоков, бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още четирима души са участвали в организирана престъпна група за внос и депониране на опасни отпадъци.

Защитата твърди, че през последните седмици на Бобоков е прилагано лечение, което, вместо да му помогне, му усложнило здравното състояние.

Атанас Бобоков е обвинен, че е част от престъпна група. Разследването е за незаконен трафик на отпадъци.

Обвинение има и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков. В съдебната зала стана ясно, че всички останали са пуснати от ареста. Факт, който прокуратурата обясни с проявата на "съвест и доблест".

Според адвоката на бизнесмена Илиян Василев целта на разследването е да бъде ударен бизнесът на братя Бобокови. Според прокурор Мария Дойчева, това е едностранен прочит и спецобвинението е събрало достатъчно доказателства, за да изобличи тази "престъпна завера".

Самият Бобоков, след като получи разрешение от съда да говори пред медии, нарече разследването за опасния боклук „фарс“:

"Мислех, че правосъдието е за престъпниците. С шок установих, че не е нужно да си извършил престъпление, за да стоиш в ареста. Като дойде време за дело, дори няма да ме извикат, защото няма доказателства", каза той. И обяви, че е готов да съди България за незаконен арест.

„Аз само съм чувал, че наказателната прокуратура и наказателният съд са една бухалка, но сега го видях на собствения си гръб. Като всеки нормален българин аз винаги съм мислел, че правосъдието е да преследва престъпници и да ги вкарва в затвор, в арест, но да лежа в арест два месеца и да ми се повдигат абсурдни обвинения - такова нещо даже не съм и сънувал. Чудя се как съдът успява да намери аргументи да ме държи в ареста. Нямам понятие как стана "тази работа". Всичко започна с една пиар кампания на прокуратурата", каза още Бобоков.

Той заяви, че има подозрения кой иска бизнеса му. Но предпочете да не говори с имена.