Вече 4 години продължава проверка на Еврокомисията във връзка с оплакване, свързано със състоянието на медиите в Унгария.

Така отговори днес на журналистически въпрос ресорният говорител на ЕК Ариана Подеста.

По темата се изказаха цели трима говорители, след като журналисти обвиниха Брюксел в бездействие.

Оплакването е свързано със системата за излъчване в Унгария.

През 2019 г. в ЕК е получено друго оплакване. То е за държавна помощ за медии в страната, приятелски настроени към правителството на Виктор Орбан. За него обаче говорителката не даде подробности.

На въпрос защо проверката на първата жалба продължава толкова дълго, Подеста отговори:

„Срокът на подобни проверки зависи от много неща, включително от сложността на разглеждания случай.“

Тези думи обаче предизвикаха негодувание сред някои журналисти:

„Извинете, но този отговор е напълно неадекватен! Това е абсолютна подигравка! Комисията се гордее, че толкова бързо представи Фонда за възстановяване. А този случай трае вече 4 години! Срамота!“, заяви възмутена журналистка.

На помощ на Подеста се притече Дана Спинант – вторият човек в службата на говорителя на ЕК.

„Свободата и разнообразието на медиите са важни за ЕК. От особено голямо значение е ситуацията с тях в Унгария. И ще продължим проверката, докато я приключим“, каза тя.

Журналистката контрира, че ЕК „явно и демонстративно показва, че този въпрос не я интересува“. И че упражнява „празна реторика“.              

Изказа се и Адалбер Янз – говорител по въпросите на вътрешните работи и Съюза на сигурност. Той потвърди, че в докладите за върховенството на закона в ЕС, които се очакват през септември, ще бъде обхванат и въпросът за състоянието на медиите. Но уточни, че ЕК още не е решила какво да предложи за изпълнение на решението на Европейския съвет отпускането на средства от бюджета на ЕС занапред да бъде обвързано със състоянието на законността.

Смята се, че Унгария ще бъде сред първите засегнати от такова обвързване.

Въпросът за състоянието на медиите в страната отново излезе на преден план през миналата седмица. Над две трети от журналистите от опозиционния новинарски портал „Индекс“ подадоха оставка в знак на протест срещу уволнението на главния редактор Саболч Дул. Според тях то е резултат от натиска на правителството на Виктор Орбан срещу медии, които го критикуват.