На 19-ия пореден протест срещу правителството и главния прокурор основен акцент бе рожденият ден на Делян Певски.

Протестиращите му изпратиха символични картички, имаше и с торта от картон, както и пожелания - за затвор.

"Успелият млад мъж", който днес стана на 40, от години е символ как действа задкулисното влияние върху съдебната, изпълнителната и законодателната власт.

Протестиращите заявиха, че в сряда ще има национална стачка. Исканията им са за оставки на Бойко Борисов и Иван Гешев.

 

Протестът стигна в понеделник вечер и до сградата на Европейския парламент и Европейската комисия на ул. "Г. С. Раковски" като демонстрантите поискаха по-категорична позиция на Брюксел за събитията в България.

Тази вечер протест имаше и пред централата на ГЕРБ. Той бе организиран от сдружение "Боец" и бе под надслов "Масово писане и връчване на оставки".

Лидерът на "Боец" Георги Георгиев заяви, че в партийните централи, както и в Сараите, хотел "Берлин" и др. се взимат решения, които засягат човешки съдби и бизнеси.

Любопитна подробност е, че Георгиев е бивш член на ГЕРБ. По неофициална информация е молeл Борисов да се върне обратно в партията, след като е бил отлъчен за прегрешения. Тази снимка е запечатала този момент.

Инициаторите на протеста от "Отровното трио" - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков, са взели решение да се създаде инициативен комитет, в който да влизат представители на неправителствения сектор, а също и граждани, съобщи БНР. Замисълът е този комитет да координира действията по време на антиправителствените протести.

Дъждът не спря шествието. По традиция в по-късните часове протестиращите блокираха "Орлов мост". Част от демонстрантите спряха движението на кръстовището на НДК при Моста на влюбените, съобщи БНТ. 

 Протестиращи скандираха "Оставка!" и пред сградата на БНТ - с искане Емил Кошлуков да напусне директорското място в обществената телевизия.

Антиправителствени шествия и митинги имаше и в други градове на страната.

Във Варна хората отново се събраха пред сградата на общината, като блокираха кръстовището. Пред Съдебната палата в града също имаше протест, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки". Протестиращите настояха за оставката на главния прокурор и за реформа в съдебната система.

Протестиращите се събраха пред сградата на общината в Бургас, след което с шествие блокираха Подземната улица в града, която свързва два от възловите булеварди.

В Пловдив недоволните от управлението на страната се събраха пред сградата на Община Пловдив, за да поискат оставката на правителството и на главния прокурор. Те носеха плакати с надписи "Ние сме България" и "Заедно сме сила".

Протестът в Русе започна на централния площад "Свобода" в града. В сряда той ще е на Дунав мост.

В Хасково
В Благоевград