"Знаеш ли как дойдоха тези инвеститори? Като им казах, че ще направим пътя Ботевград - Мездра и че ще стане четирилентов. И като видяха, че Петя Аврамова се качи на багера... и решиха."

Горните думи са на премиера Бойко Борисов към кмета на Враца Калин Каменов. Бяха изречени в джипа на премиера, който след известно затишие отново пое на път по пътищата на страната. Този път с Борисов в подвижния му кабинет беше освен дежурния му PR и министърката на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. А във Врачанско групичката разгледа последните инфраструктурни проекти, спорни зали, заводи и пътища. 

На всички места, на които Борисов се отби за малко, беше посрещнат от събрани на едно място хора, които започваха да скандират: "Бойко, Бойко!" Следваха ръкопляскания и още скандиране. 

Самият кмет особено гордо разказваше за това как градът имал съвсем нов облик основно благодарение на подкрепа на правителството и най-вече лично на премиера. Някъде там бяха спомената и мимолетни благодарности за Агенция "Пътна инфраструктура". Премирът пък не пропускаше да коментира с всеки с няколко изречения именно предстоящото строителство на пътя Ботевград - Мездра, който напоследък изглежда като любимия му проект. Припомняме, че плановете предвиждат той да стане с по две ленти във всяка посока, разделен е на два основни лота и ще струва около 300 млн. лв. без ДДС. Парите идват от републиканския бюджет. 

Борисов обясни, че грижата за Северозападния регион от страна на неговото правителство щяла да продължи. Именно затова и се бил борил толкова сериозно за отпускането на цели 200 млн. евро при преговорите през миналата седмица в Брюксел. 

"Затова са тия 200 млн. евро или 400 млн. лв., които като грандове ги получаваме. Бонбонките, както ги наричат колегите в Брюксел. Ние обаче ще ги инвестираме предсварително, че те ще дойдат 2021 г. и за да не чакаме - питали сме, получихме разрешение, всички знаят, че става дума за тая част на България и действаме на пълни обороти."

Последва спирка в един от двата нови големи завода за автомобилни компоненти в региона. Там разбрахме, че производствената база е една от най-модерните в страната, "ако не и най-модерната". Пак имаше ръкопляскания, скандирания и подкрепа. И на влизане, и на излизане. Самият премиер не се задържа в сградата повече от 2 минути. 

"Беше блато тука... сега е немско бижу."

"Да дойдат да видят как се прави завод и как се изграждат работни месста."

Някъде там премиерът имаше и кратка среща с журналисти, които го попитаха какви разчети има властта за силата на икономическата криза, но Борисов предпочете да преповтори своите успехи - за инвестициите, за заводите, за работните места и, разбира се, за пътя Ботевград - Мездра. 

Все пак припомни, че все още България е с най-нисък дефицит в ЕС. Това е вярно, особено като се има предвид, че огромна част от средствата, които са предвидени като икономически мерки, до момента просто не са използвани. 

Разговорът в джипката премина през това колко е хубаво санирането, как това е най-социалната програма и как преди правителството на Борисов някакви хора са лъгали гражданите, че ще им откраднат жилищата през програмата за саниране. Кметът се похвали, че е успял да покаже на хората колко е добра програмата. 

Накрая Борисов реши да си тръгне и попита къде да остави кмета.

"На бензиностанцията", обясни Каменов и допълни, че имал заседание.