Сделката по покупката на "Нюкасъл" от саудитския принц Мохамед бин Салман засега не получава зелена светлина от Висшата лига, информира Би Би Си.

Всички документи бяха готови преди 16 седмици и само се чакаше одобрение за придобиването на "свраките" от Суверенния инвестиционен фонд на престолонаследника на стойност 300 милиона паунда за 80 процента от собствеността.

Според Би Би Си обаче шефовете на Премиърлийг считат, че има неясноти по това кой ще застане начело на един от популярните отбори в Англия.

Така почти сигурно "Нюкасъл" няма да стартира в новия сезон на 12 септември с нови благодетели, а ще остане под опеката на Майк Ашли. Босът на популярната верига за стоки Sports Direct иска да се отърве от отбора, а никак не е обичан и от феновете.

Сделката с фонда на Бин Салман беше яростно атакувана още в началото - от роднини на затворници в Саудитска Арабия, правозащитни организации, популярни личности и институции.

Голям проблем се оказа пиратството в страната. От години местният тв канал beoutQ излъчва мачовете от Висшата лига незаконно, а местното правителство не прави нищо по въпроса. Телевизионният гигант beIN Sports - един от най-мощните партньори на Висшата лига по отношение на правата за транслиране, с позиции в цял свят, не само в региона, често реагира срещу това, че се краде от сигнала му.

beIN Sports обяви, че се противопоставя на договора, който "застрашава икономическия модел, по който се развива футболът".

За "Нюкасъл" има и друг кандидат - американският бизнесмен Хенри Морис, който твърди, че е готов да плати 350 милиона паунда за клуба. Предложението му обаче не среща подкрепа засега.

Привържениците на клуба настояват сделката с фонда на Бин Салман да бъде разрешена. Те виждат как в любимия им тим се изсипват много пари за футболисти и той се превръща в гранд. Според почитателите медиите преекспонират негативите на принц Салман.