Малко след 18,30 ч днес пред държавната премиерска вила в "Бояна" се събраха десетки активисти от "МлаДА България" и ДСБ Младежи и донесоха със себе си солидна количество фалшива валута.

Целта на акцията на ул. "Секвоя", кръстена "Масов следствен експеримент във вила "Секвоя" официално бе да се провери как се влиза в охранявана от НСО сграда. Разбира се, никой не пусна протестиращите във вилата на Борисов.

Според младежите от извънпарламентарното обединени прокурорската проверка на автентичността на снимките от къщата на премиера и на аудиозаписи, на които се чува глас, приличащ на неговия, се бави твърде много - над 40 дни. Затова и донесоха чували с фалшиви евробанкноти, с номинал 50 евро, подобно на тези на снимките, уж от чекмеджето на премиера. Вместо традиционните арки и врати в различни европейски стилове обаче, на банкнотите бе образът на Борисов.

"Събрали сме се тук да проведем масов следствен експеримент. Обичаме така да го наричаме, защото днес не идваме само като граждани – трябва да вземем функциите на прокурори и следователи тук, тъй като публичната власт в лицето на прокуратурата и следствието вече в продължение на над месец отказват да разследват скандала с влизането в премиерския дом и с прословутите снимки на шкафчето му. Тук сме, за да привлечем и вниманието на прокуратурата, тъй като в последно време се забелязва тенденцията тя да върви след събитията и да разследва, след като се е акумулирало някакво гражданско внимание. Искрено се надяваме след днес да започне по-активна проверка и по аудиозаписите“, коментира един от протестиращите пред БНР.

Докъде е стигнала прокурорската проверка по случая със снимките, ако има такава изобщо, не е ясно, тъй като от обвинението не са обявявали каквито и да е било действия. 

Методи Лалов, председател на групата на ДБ в СОС, отбеляза:

"Какви въпроси да задаваме на Гешев и Борисов, освен кога ще си подадете оставките? Стана ясно, че главният прокурор е станал доктор тези дни. На този човек досега му с правото може да бъде само от страната на обвиняемия."

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък призова:

"Утре ще има голям национален потест, моят призив е утре да се включим, да искаме оставка и ново начало - не просто избори, а реформа на прокуратурата, на Изборния кодекс, пряка конституционна жалба, електронно глакуване, дистанционно гласуване и лустрация."

Протестиращите разхвърляха щедро всички банкноти, скандираха "Оставка!" известно време, и после се разотидоха - но не по къщите, а към основния протест на л. "Независимост" в центъра на София.