"Електромобилити Поланд" (Electromobility Poland), фирма, която е собственост на четири контролирани от държавата енергийни компании, представи днес два прототипа на новия полски електромобил, който иска да пусне на пазара с марката "Изера" (Izera), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Разстоянието, което новият електромобил може да измине с едно зареждане, е 400 километра, каза представител на "Електромобилити Поланд".

Ще се произвежда в Полша и евентуално 60 процента от нужните компоненти, като стойност, ще се произвеждат в страната, допълни той.
Същевременно лицензите за ключови елементи на колата, като платформата й, ще се купуват от чужбина.

В Полша заводите за производство на автомобили са собственост на "Фолксваген" (Volkswagen), "Дженерал мотърс" (General Motors) и "Фиат-Крайслер" (Fiat-Chrysler). Местна марка автомобили не е произвеждана от началото на века.

"Електромобилити Поланд", създадена през 2016 година с цел производството на полски електромобил за масови нужди, се надява първата кола да слезе от поточната линия през третото тримесечие на 2023 година.

Още не е решено къде ще бъде заводът за производство, както и как ще се финансира проектът. Разходите за пускането на производството се изчисляват на 4-5 милиарда злоти (1,06-1,33 милиарда долара).

Името на прототипа идва от река Йизера, която извира на границата между Чехия и Полша.