България излезе извън челната десетка по брой осъдителни решения на ЕСПЧ, похвалиха се от Министерския съвет.

Кабинетът прие решение за внасяне в Народното събрание на Седмия годишен доклад за изпълнението на решенията на Европейския съд по дела срещу страната ни за 2019 г. Именно там е отчетена положителната тенденция след цели 25 години.

За изминалата 2019 г. България слиза с 5 позиции в класацията от 7-о на 12-о място по брой осъдителни решения, в които Съдът е намерил поне едно нарушение на Конвенцията. ЕСПЧ е постановил 13 осъдителни решения срещу страната ни, като за сравнение през 2018 г. те са били 27.

Темите на доклада са обособени в три части. В първата част е представена актуална информация за броя на осъдителните решения за изминалата година, броя на висящите жалби пред ЕСПЧ, както и в резюме някои решения на ЕСПЧ срещу България, постановени през годината.

Втората част съдържа информация за решенията на ЕСПЧ във фазата на изпълнение, като се посочва, че страната ни е приключила изпълнението по 56 решения.

Третата част засяга основни проблеми, произтичащи от решенията на ЕСПЧ, и посочва мерките, който законодателната, изпълнителната и съдебната власт следва да предприемат за успешното изпълнение на решенията и предотвратяване на бъдещи нарушения на Конвенцията и осъдителни решения срещу България.

Веднага след това Министерският съвет прие и решение за изплащане на обезщетения по седем решения на Съда. Те са за общо 227 021 лв. и са обезщетения за пострадали. Решенията по делата срещу България са постановени в периода 14 май - 11 юни тази година.