Общо 28 приватизационни сделки, проверени от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), са постъпили във Върховната касационна прокуратура (ВКП), съобщиха днес оттам. Въпросните проверки бяха разпоредени в началото на годината от главния прокурор Иван Гешев въпреки признанието на говорителката му Сийка Милева, че целта е "не е толкова да образуваме досъдебни дела, колкото да информираме обществото за евенатуалните нанесени щети". За огромната част от тези сделки е изтекла давността, съответно и възможността за съдебно преследване.

Новият "транш" е от 14 сделки, след като през юни бе съобщено за първите 14 проверени. От обвинението обаче не обявяват пълния списък на приватизираните дружества, само на половината. Става въпрос за:

"Арсенал" ЕАД;

"Асарел – Медет" ЕАД;

"Химко" АД;

"Кремиковци" АД;

"Нефтохим" АД;

"Промет" ЕООД;

"Соди" ЕАД;

"Сомат" ЕАД;

"ТЕЦ Бобов дол" ЕАД;

"Елаците - Мед" ЕАД;

"Параходство Български морски флот" ЕАД;

"Плама" АД;

БТК ЕАД;

"Ремонт верижни машини" ЕООД.

"На базата на предоставената информация прокурори от ВКП и Върховната административна прокуратура извършват анализ в три аспекта: наказателно-правен с оглед данни за извършени престъпления и възможностите за наказателно преследване, гражданско-правен с оглед основания за атакуване на сделките поради пороци при сключването им и административно-правен с оглед основания и възможности за оспорване на управленските актове в хода на приватизационния процес. След приключване на работата на прокурорите обществеността ще бъде информирана за установеното и възможното предприемане на последващи действия", заявяват от ВКП.

Какви данни се съдържат в проверката на ДАНС обаче така и не става ясно.

От обявения списък видимо липсва "Булгартабак", свързвано с Делян Пеевски. Дали е в останалите 14 сделки, не е ясно. Иначе през февруари, в отговор на журналистически въпроси, лично Гешев даде следната заявка:

"Разбрах, че държите много на "Булгартабак". Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки. Тази проверка, която е възложена, ще върви по следния начин – започва се с най-големите приватизирани активи и към следващите и следващите. Ще се върви на етапи."

Гореописаните дружества се определят от ВКП в днешното й съобщение като "приватизираните дружества с най-големи активи".

Това не е първият път, в който прокуратурата се заема с приватизационните сделки. През 2017 г. предшественикът на Гешев на поста - Сотир Цацаров, сега шеф на КПКОНПИ, също нареди подобна проверка.

"Сред тях са "Бургаско пиво" ЕООД, ТЕЦ "Русе-запад", "Софарма" АД - София, "Биовет" - Пещера, "Кремиковци" АД, "Винтехпром" ЕАД, "Винзавод" ЕАД, "Винко" ЕАД, "Мебел К" ЕООД, "Винпром" - Велико Търново,  "Бентонит" ЕАД, "Руно комерс" ЕООД, "Бургас филм" ЕООД, "Победа" АД, "София" ЕАД, "Бряст" ЕООД, "Винпром Дамяница" ЕАД, "Монтана" ЕАД, "Руно-Г" ЕООД, "Техноимпекс" ЕООД, "Сердика - 90" АД, "Българска роза "Севтополис", "Металстаб холдинг" ЕАД, "Бургаски корабостроителници" ЕАД", изтъкна тогава Цацаров.

Първоначално той съобщи, че от ДАНС са пратили на прокуратурата 28 проблемни сделки. За всяка от тях започнала проверка, но станало ясно, че досъдебни производства за евентуални проблеми били невъзможни поради изтекла давност. Но главният прокурор тогава предложи да се търси опит за отмяна на давността с промяна на Конституцията, за да може държавата да търси разваляне на тези сделки или пълното им изпълнение.