Ключови централни кръстовища и булеварди в столицата осъмнаха блокирани от палатките, които протестиращите разпънаха снощи със заявката, че ще останат там, докато правителството и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставка.

10-ина палатки има на Орлов мост, както и по бул. "Цар Освободител", и пред Министерския съвет, на жълтите павета. 

При Орлов мост полицията отбива движението (каква е организацията на движението - виж долу).

Директорът на СДВР Георги Хаджиев даде извънреден брифинг по повод блокадите, като призова гражданите да проявяват търпение, за да не се стига до сблъсъци между протестиращи и тези, които трябва да се придвижат.

"Днес очаквам сериозно затруднение при предвижването им, тъй като към момента на Орлов мост малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и разговорите с тях са непродуктивни."

"Изключително голямо ми е притеснението, че въпреки нашите усилия може да се стигне до сблъсъци. И останалите граждани имат права и трябва да се придвижат до работните си места", заяви той.

По думите му опитите за преговори с протестиращите да освободят движението са били "непродуктивни". Все пак по малките часове снощи, след разговори, протестиращите са се съгласили да се изнесат от други 4-5 ключови кръстовища. "Създали сме организация. Опитваме да спазваме правата и на протестиращите, и на останалите граждани", допълни директорът на СДВР.

Организацията за градския транспорт

От Центъра за градска мобилност обявиха какви промени в движението на возилата на градския транспорт е наложила блокадата на Орлов мост:

Променени са маршрутите на автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 184, 204, 304 и 604 и на тролейбусите с номера 4, 5, 8 и 11.

Автобусите с номера 9 и 75 въртят на Военна академия.

Линии № 84, 184, 280 в посока Орлов мост въртят преди него и обратно по маршрута.

Автобусите 72, 76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. "Др. Цанков", бул. "П. Яворов" и по маршрута двупосочно.

Линия № 94 върти на ул. "Гурко" и обратно по маршрута.

Линия № 213 в посока "Младост" е отклонена по бул. "Мадрид" , бул. "Ситняково" и по бул. "Цариградско шосе" по маршрута си.

Тролейбусите с номера № 4, 5, 8 и 11 посока СУ "Св. Кл. Охридски" въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.

Тролей № 5 в посока "Младост" е  отклонен до Сточна гара и обратно по маршрута до надлез "Надежда".

Блокадите започнаха още вчера по обяд, когато различни групи протестиращи излязоха на пътното платно, първо при кръстовището на булевардите "България" и "Иван Е. Гешов", а след това на други възлови точки в града - Орлов мост, бул. "Александър Малинов" в кв. "Младост" и др. Това доведе до напрежение между протестиращи и граждани, които отиват на работа.

Във Варна бе блокиран Аспаруховият мост, а казанлъчани и старозагорчани блокираха късно снощи и пътя за Прохода на Републиката.

Очаквайте подробности.