ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Наш кореспондент в Брюксел

 

Европейският парламент одобри в сряда промени в директива, която прави 

тютюневите опаковки по-малко атрактивни и забранява ментоловите цигари. Мерките целят да намалят пушенето в ЕС.

Депутатите ги приеха с 514 на 66 гласа и 58 въздържали се. Правителствата трябва да одобрят формално на 14 март вече постигнатото споразумение с парламента по ревизираната директива. След това държавите-членки имат две години да въведат разпоредбите й във вътрешното си законодателство. 

"Като гарантират, че тютюневите изделия ще изглеждат и ще имат вкус на тютюн , новите правила ще помогнат да се намали броят на хората в ЕС, които започват да пушат“, каза еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг пред пленарната сесия на парламента в Страсбург. Той посочи, че 700 000 европейци годишно умират от свързани с тютюна болести.

Ревизираната директива изисква 65 на сто от повърхността на опаковките да бъде покрита с предупреждения за вредата от пушенето, включително фотоилюстрации. Страните, които желаят да въведат униформени опаковки, могат да го направят.

Директивата забранява широко продаваните овкусени тютюневи изделия. Тя предвижда ментоловите цигари да бъдат забранени постепенно до 2020 година и регулиране на елекронните цигари. Пропадна предложение за забрана на тънките цигари, които ще трябва да бъдат предлагани в по-непривлекателни опаковки.

Двадесет и осем на сто от 505-те милиона европейци пушат. България има втория по големина дял на пушачите в ЕС (39 на сто) след Гърция (42 на сто).

 

ПС. Само ще се напълнят джобовете на мафията, побързаха да коментират поредното еврорешение познавачи на цигарения пазар на Стария континент. Просто след 2020 г. ментоловите цигари ще се продават под тезгяха и на много по-високи цени, ако има търсене разбира се. Скептиците припомнят за Ал Капоне и началото на XX вех, когато се шири контрабанда на алкохол по времето на сухия режим.