"Чувам, че много от протестиращите говорят за различни измерения на промените, които искат. Едни искат просто оставка на правителството и главния прокурор, други - Велико народно събрание. Може би трябва един коректен разговор с всички тези хора, голяма част от които смятам, че не познават нито българската Конституция, нито възможностите, които дава конституционната рулетка при една оставка."

Това заяви днес пред БНР депутатката от ГЕРБ и юрист Десислава Атанасова. Тя коментира продължаващите вече над двадесет дни протести, възможността за подаване на оставка от правителството и вътрешните взаимоотношения в ГЕРБ. 

Атанасова не обясни какво точно има предвид, като казва, че има непознаване на Конституцията. Но пък обясни, че всъщност от ГЕРБ не се страхували от служебен кабинет на президента Румен Радев. Оставката не се подавала заради усложнената ситуация с коронавируса в страната. 

"Пред нас има отговорност към държавата", заяви тя. 

Атанасова коментира и поредната порция изтекли записи, за които може да се направи предположение, че се чува гласът на премиера Борисов. Публикуваните вчера аудиофайлове съдържат цинизми - чуват се псувни по адрес на президента, нецензурна реч и квалификации. 

В първия момент Атанасова се направи, че не е чула въпроса, и обясни, че власт се вземала на избори, това бил единственият легитимен начин за управление и дори намекна, че не всички искали оставката на Борисов - имало и такива, които не я искат, но те "са по-тихата част на обществото".

След като обаче стана ясно, че водещата на предаването "12+4" няма да се откаже от получването на отговор, Атанасова заяви:

"Първо - не знам дали са автентични тези записи. И аз мисля, че ние в парламента не можем да се произнесем с експертно мнение, има назначени проверки. Но вчерашните записи аз ги чух, разбира се - не мога да аплодирам казаното, като нецензурни думи имам предвид. Моят език не е такъв, но не знам автентични записи ли са, или какво е."

Все пак обясни, че обществото има право да знае дали записите са истински и че очаква това да стане. 

След това беше попитана какво се случва в управляващата ГЕРБ, имайки предвид, че преди седмица депутатът Георги Марков написа в своя фейсбук, че "с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен". Георги Харизанов е директор на тв "Европа" и политически анализатор, член на ГЕРБ. Деница Сачева пък е министър на труда и социалната политика.

"Доколкото знам, г-н Харизанов е само член на ГЕРБ, Сачева даже не знам дали е член, тя дойде като експерт. Всеки има право на мнение. Преди време казвахте, че ГЕРБ е диктатура и никой няма право на мнение освен лидера. Сега е различно - всеки може да пише и да говори каквото си иска и никой не му търси сметка", разясни Атанасова.