За този сезон водата за напояване на земеделците ще бъде осигурена. Това заявиха земеделският министър Десислава Танева и екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро на брифинг в МОСВ. Той бе заради притеснения на земеделските производители.

Танева обясни, че текущата година е изключително трудна заради сушата, породена от изменението на климата.

"В тази посока са и новите политически послания на ЕС със Зелената сделка", каза земеделският министър.

Екоминистърът заяви, че с протести язовир не се пълни, а това става с разумно управление и намаляване на загубите. Той даде за пример Сливен, където, за да имат вода хората, се черпи малко от язовир "Жребчево", а останалото количество идва от сондажи.

"Преценява се какво количество вода да дадем през август месец, ако тази година за пореден път не върви, догодина ще пазим водата за гражданите", каза Ревизоро.

Той отчете, че язовир "Тича" е пълен 41%, а "Ястребино" е пълен на 20-26%. Затова екоминистърът призова хората да пестят вода и да знаят как да я разходват. Екоминистърът посъветва бизнеса да разработва собствени сондажи, за да стигне питейно-битовата вода за всички в следващите две години.

"Всичко е насочено не за да я пестим за нас си, а за да издържим за по-дълго време", обясни Емил Димитров.

Той определи като лъжа информациите, че се точат язовирите за ВЕЦ-овете.

Димитров посочи, че според законодателството водата се дава първо за питейно-битови нужди, после за земеделски и тогава за други.

"Ако и тази поредна година не вали, ние ще пазим водата само за гражданите. Защото законът ни задължава, а не защото мразим земеделците. Предприели сме мерки, уведомили сме земеделците, че е възможно след една година, две години да настъпи криза. Може и да няма. Но по-добре навреме, година и половина по-рано, да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш", каза още Димитров.