Няма да питам за какво са му на Главния прокурор 2 високопроходими автомобила за над 200 000 лв всеки. Явно пътищата до селата, в които бори битовата престъпност, са лоши. Но пък за този проблем може да арестува една друга мутра. Ако му разреши падишахът.

Това написа в своя профил в социалните мрежи столичният общински съветник Борис Бонев, който съобщи, че прокуратурата си е поръчала 2 броя високопроходими автомобили с мощност не по-малка от 410 к.с. Проверка на Клуб Z в секцията "Профил на купувача" в сайта на държавното обвинение показа, че всъщност поръчката е за цели 11 автомобила на обща стойност почти 1 милион лева без ДДС. 

Цялата поръчка е спечелена от "Порше БГ" ООД, която накрая се оказва и единственият участник, защото вторият е отстранен. 

Джиповете, които ведомството на Иван Гешев, е поискало да си купи имат много точна специфика - освен огромната мощност, те трябвало да са с въздушно окачване с управление на задните колела, активно стабилизиране в завоите и автоматично регулиране на нивото и пътния просвет, както и електронно регулиране на твърдостта на амортисьорите. 

"Печели единственият допуснат участник - вносителят на Volkswagen с модел Touareg с мощност 421 к.с. и цена от 202626 лв. с ДДС за брой.

Отварям ценовата листа на сайта на Volkswagen, валидна от 13 юли. В нея Touareg с много високо ниво на оборудване е 164544 лв. със същия V8 дизелов двигател с 421 к.с. и естествено с дословно изброените (дума по дума) въздушно окачване и автоматично регулиране на нивото", пише още Бонев. 

Проверка в документацията показва, че джиповете са стрували в крайна сметка малко над 341 000 лв., но без ДДС. Общо поръчката - за два джипа, 8 седана и един пътнически микробус, е излязла точно 977 067 лв. 

Важно уточнение - джиповете трябва да са черен металик, пише в обявлението на държавното обвинение.