Софийската градска прокуратура е образувала разследване по члена за незаконно записване със СРС - 339а от НК, във връзка с изтеклите разговори и снимки около премиера Бойко Борисов.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Не става въпрос за проверка на фактите вътре в записите, а чл. 339а, по който е разследването, гласи буквално:

"Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Специалното техническо средство се отнема в полза на държавата."

Въпросният член е от глава "Общоопасни престъпления", от раздела, където са също подпалвачество, предизвикване на наводнение, изпускане на отрови от кораб, взрив и пр. 

Към делото са присъединени записи, снимки и видео, публикувани в "Афера", "Е-вестник" и "Биволъ", назначена е експертиза, а в качеството му на (доскоро) шеф на НСО е разпитан и подалият оставка ген. Красимир Станчев.

Клуб Z напомня, че още на 17 юни главният прокурор Иван Гешев се "произнесе" по същество, бидейки на поредно посещение в страната:

"Моето лично мнение не като главен прокурор, а като човек, е, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт. В последните 20 години генерираме само скандали, с които даваме изключително лош сигнал към европейските партньори, но най-вече към българските граждани", ясен бе той тогава.

Той даде да се разбере, че проверка ще има и тя ще е в две направления - дали става въпрос за използване на незаконни СРС или за монтаж на запис.

Ето съобщението от днес:

"СГП образува досъдебно производство за престъпление по чл. 339а от НК

Във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес Софийската градска прокуратура предоставя информация за образувано досъдебно производство по чл. 339а от НК.

На 25.06.2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Биволъ“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев.

След изготвянето на назначените експертизи българската общественост ще бъде информирана за заключенията. По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случай.

Софийската градска прокуратура ще продължи да информира българската общественост за хода на досъдебното производство."