Анализатори, гравитиращи около ГЕРБ, всекидневно обясняват как блокадите в центъра на София предизвикват гнева на останалите граждани на столицата.

Анализатори, гравитиращи около БСП, непременно искат да докажат как леви и десни са се обединили срещу ГЕРБ.

Това анализаторско блюдолизане заслужава единствено снизхождение и дори презрение. То обаче създава и един голям проблем. В мъглата от празни приказки, обслужващи своите поръчители, се губят най-важните въпроси:

#Кой всъщност е пленил държавата?

#Кой е основният причинител на обществения гняв, довел и до настоящите протести?

Отговорът е отдавна известен - Ахмед Доган, Делян Пееевски и ДПС. Всички останали - ГЕРБ, БСП, "патриотите", са просто подизпълнители на сараите. Затова всеки, който иска да освободи държавата от плен, трябва да насочи усилия именно натам.

През последните години Доган, Пеевски и сие последователно овладяха съдебната власт. Успехът им е пълен, след като за настоящия главен прокурор Иван Гешев всички са олигарси освен Делян Пеевски, който е просто депутат от ДПС.

Доган и Пеевски овладяха до голяма степен и медийното пространство. Тук успехът им не е чак толкова голям. Защото все пак има и медии, макар и малко, които не са им подчинени. А и тия социални мрежи, където всеки може да съобщава и дори да излъчва на живо каквото си иска - например как дебаркира на частния плаж на Доган, доста объркаха работата.

Но все пак чрез пълното подчинение на съдебната власт и подчинението на по-голямата част от медиите Доган, Пеевски и ДПС плениха държавата. Докато това е така, всички усилия за разграждане на модела са обречени. Независимо кой ще спечели следващите избори. Дори най-почтеният политик лесно може да бъде отстранен чрез кафяви медийни публикации и поръчкови прокурорски разследвания.

Затова, уважаеми протестиращи, вдигайте палатките от Орлов мост и ги опънете пред сараите!

Там е моделът, който искате да промените!

Там е затворена пленената държава, която искате да освободите!

Трябва да се махнете от Орлов мост не защото пречите на останалите граждани. Ясно е, че търпението на софиянци към блокадата на центъра е далеч по-голямо от търпението им към блокадата в държавата, което отдавна е на изчерпване.

Но като стоите на Орлов мост, реално не вършите нищо. Властелинът на сарая доволно се подсмихва. Ако искате да развалите рахата на похитителя на държавата, трябва да отидете пред сарая му и да пристъпите към възможно най-радикалните протести.

Яйцата и доматите, хвърлени по правителството и парламента, са някак встрани от целта. Яйцата и доматите по сараите биха били точно в десетката.

Ако пък сарая ви е далеч, бихте могли да разположите палатките и пред централата на ДПС. И там ще свършите повече работа, отколкото на Орлов мост.

А докато гражданите протестират, политиците, които наистина искат да освободят държавата, трябва да мислят как точно да стане това. Изходът от този плен е ясен, но трябва политическа воля да бъде осъществен. Трябва да се промени законодателството, така че главният прокурор да престане да бъде вездесъщ господар на цялата съдебна власт. И да престане да се отчита само и единствено пред сараите.

Освен това съдебната власт трябва наистина да бъде независима. А не половината Висш съдебен съвет да се избира от парламента. И после избраните от парламента да са основни защитници на сарайското статукво.

Не трябва да се пропуска и т.нар. КПКОНПИ. Настоящият й шеф Сотир Цацаров, по една "случайност" бивш главен прокурор, също бе избран от парламента с консенсус на всички подизпълнители на сараите, които се подвизват там. Тази комисия също може да причини много неприятности на всеки, който иска да освободи държавата от сарайския плен.

И всички картели, включително медийният, трябва да бъдат унищожени.

В демонстрирането на политическа воля срещу сараите чрез промени в законодателството биха могли да се включат ГЕРБ, БСП, "патриотите". Само така те имат шанс да излязат от унизителното положение на подизпълнители на ДПС, в което се намират към момента.

Много е важно също така на следващите парламентарни избори, когато и да са те, всички партии, без изключение, да проведат активна предизборна кампания в т.нар. смесени региони. Включително да издигнат етнически турци на избираеми места в своите листи. Това със сигурност много ще притесни сараите.

Можем да продължим да си затваряме очите за това, че ДПС е етническа партия, която съществува по ръба на Конституцията. Но е крайно време порочната връзка между консолидирания етнически вот и сарайската олигархия, която е пленила държавата ни, да бъде прекъсната.