Програмата за бъдещото управление между ГЕРБ и Реформаторския блок предвижда въвеждането на "механизъм за провеждане на национална и европейска гражданска инициатива.

Това съобщи "Дневник", който разполага с програмата.

Механизмът означава 10 000 български граждани да могат да предлагат законопроект на Министерския съвет или Народното събрание. В момента гражданите нямат пряка възможност за законодателна инициатива.

Предложението е от главата "Подобряване на публичната среда". Тя отсъства от първоначалния вариант на документа. В него са залегнали само основните приоритети на ГЕРБ, по които партията преговаря в първия кръг от консултациите за нов кабинет. Идеята за законодателна инициатива и от граждани е част от предизборната програма на Реформаторите.

В същата глава е заложено още създаването на публична и законодателна среда, която гарантира медийната независимост и медийния плурализъм, както и прозрачност и публичност на собствеността и контрола върху медиите.

В програмата се предвижда и механизъм за гражданско участие при важни за страната въпроси с възможност за влияние върху управленските решения, задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове.

Сред подтемите в документа е "Демократизация на изборния процес чрез:

- промени в изборното законодателство, насочени към изчистване на изборните списъци от "мъртви души"; въвеждане на активна регистрация; ограничаване на корпоративния и купен вот;

- въвеждане на машинно гласуване;

- въвеждане на създаване на преброителни центрове."

Главите в документа са външна политика, правосъдие, сигурност и обществен ред, икономика и растеж, публични финанси, европейски фондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда и отбрана.

В програмата са отразени и някои от предложенията на Патриотичния фронт, сред които в образованието акцент върху възпитанието и обучението, които формират национално самочувствие и патриотичен дух сред децата и младежите. Влязла е и идеята на ПФ осъществяването на големи енергийни проекти като "Южен поток" да става само с доказана икономическа полза за страната.