Вчерашните посегателства върху журналисти - физически и вербални, от страна на все така анонимните яки момчета, озовали се някак на националната конференция на ГЕРБ, станаха повод за още една осъдителна реакция - от Съвета за електронни медии (СЕМ). От СЕМ обаче не говорят за тези конкретни случаи - а изобщо за агресията срещу представителите на медиите. 

"Съветът за електронни медии изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти. 

Всяко посегателство срещу  журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията", заявяват от СЕМ.

Както Клуб Z писа, на вчерашното партийно мероприятие бе отправена вербална агресия към репортер на медията, телефонът на журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова пък бе некокократно избит от ръцете й, журналистът на свободна практика Кирил Радев бе атакуван без никаква причина също от яко момче, скрито зад маска. 

С това обаче случаите на агресия над журналисти в последно време далеч не се изчерпват. С началото на антиправителствените протести преди близо 30 дни, бяха регистрирани редица случаи на посегателства на екипи, най-често телевизионни, които ги отразяват. От агресия страдат дори телевизионните оператори, какъвто случай имаше с оператор на Нова тв.  

С позиция срещу това вече излезе Асоциацията на европейските журналисти - България. "Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. СЕМ призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и  лично достойнство. Вярваме, че компетентните органи ще си свършат бързо и професионално работата за разкриване на извършителите. СЕМ отново се обръща с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите", пишат днес и от СЕМ.

В защита на журналистиката и посегателството срещу свободата на словото се обявиха днес и от Българския Хелзинкски комитет (БХК). Оттам припомнят и случая с мистериозно сваления критичен за посещението на премиера Бойко Борисов репортаж на врачанската телевизия.

"БХК призовава органите на досъдебното производство да се сезират въз основа на публично достъпните материали за проявите на насилие и да проведат срочно и ефективно разследване, като установят виновните лица", пишат от комитета.