Тази сутрин е задържан физическият извършител на нападенията над журналисти, който по-късно бе заснет, че нанася удари и на антиправителствени демонстранти, присъствали на форума на ГЕРБ в сряда.

Той е на 20 г., но е работено и с още двама мъже, имащи съпричастност към случая, стана ясно от съобщения на прокуратурата и МВР. Самоличността на нито един не се съобщава.

Започнали са разпити в СДВР.

Извършителят е Д. С., наблизо е стоял и С. С., на 22 г., който пръв е установен и задържан. Не се споменава с каква точно мярка са двамата - 24 часа или 72 часа, и дали прокуратурата ще им иска от съда постоянен арест.

От пост на Централен полицейски таекуон-до клуб пък става ясно, че вероятно се касае за бивш таекуондист на име Симеон Стойчев. От Стойчев се разграничават и от Спортен клуб "Армеец", който е с логото и надписа на "Армеец":

"Във връзка с получени запитвания, искаме официално да заявим, че СК „Армеец“ няма нищо общо със състезателя Симеон Стойчев и и към настоящия момент не поддържа контакт с него.

От повече от година и половина Симеон не тренира и не се състезава за СК „Армеец“. Разграничаваме се от всякакви опити предполагаеми действия на бивш състезател да бъдат приписани на клуба и работещите и трениращите в него, които ежедневно влагаме усилия за развитието на добрите практики в спорта в България. Неверни са и твърденията, че работи или е работил за клуба . Като спортисти ние подкрепяме и насърчаваме спортсменството и дисциплината и осъждаме всякакви форми на агресия и насилие."

66-годишният популярен активист на ГЕРБ, който пък бе чут да обижда Паунова, е "установен и разпитан".

Работата по случая се осъществява под ръководството на Софийската районна прокуратура.

 

Както е известно, свиканата извънредна конференция на актива на ГЕРБ в сряда бе окървавена от група яки мъже, скрити зад маски, които атакуваха снимащите ги, както и успели да се промъкнат на мероприятието в "София тех парк" протестиращи, които искат оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Физически бе атакувана журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова. Бе нападнат без никаква видима причина и журналистът на свободна практика Кирил Радев. Вербална агресия бе проявена от същите мъже и към репортер на Клуб Z, снимащ сцените на побоища. Телефонът на Паунова няколко пъти бе избит от ръцете й, но колежката й Генка Шикерова успя да заснеме нападателите, като сред всички кадри журналистките успяха да извадят и такъв, на когото нападателят е със свалена маска (снимката на заглавната страница).

Главно действащо лице бе млад мъж с черна тениска и шапка, с маска на лицето и с татуиран череп на ръката. Същият този мъж бе заснет след нападението над журналистката да бие антиправителствени демонстранти в близост до сцената, докато партийният лидер и премиер Бойко Борисов изнасяше реч пред гостите на конференцията.

Паунова подаде жалба в полицията още в същия ден и бе разпитана. Междувременно от ГЕРБ обявиха, че същото лице е нападнало и пресаташето на земеделското министерство Ася Таскова, която също имала записи на телефона си. От партията многократно се разграничиха от групата яки мъже, която по време на цялата конференция необезпокоявано от официалната охрана и от полицията раздаваше физическо правосъдие. Пиарът на ГЕРБ Никола Николов заяви, че днес и от партията щели да подадат жалби - една колективна и една от името на Таскова. Въпреки призивите да бъдат публикувани и кадрите с насилие срещу пресаташето на министерството Николов посочи, че видеата били много, още се преглеждали и ако бъдат оповестени от ГЕРБ, то ще стане след подаването на жалбите.

Самият Николов бе заснет как предава на яките момчета демонстранта, който скандираше около сцената, докато Борисов говори. В своя защита той заяви, че само го е отвел извън периметъра на сцената, мислейки си, че го предава на охраната от "Боду СОД", т.е. на официалната охрана на събитието. Официалната охрана на събитието обаче се състоеше от служители с жълти жилетки, каквито яките момчета, поели демонстранта, нямаха. 

В същото време нито те, нито полицаите се намесиха по време на побоищата.

Ето и пълния текст на днешното съобщение на Районната прокуратура:

Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325, ал. 1 НК (хулиганство) във връзка с нападението над граждани, в т.ч. журналисти, на 5.08.2020 г. при провеждането на Националната конференция на територията на „София тех парк“.

След проведените активни мероприятия от СДВР по издирване на участниците в конфликта до момента са установени три лица. На 6.08.2020 г. е задържан С. С., на 22 години, който присъства на мястото на инцидента, при който лице, изтръгва от журналиста П. П. мобилен телефон и го изхвърля зад поставени в района оградителни ленти. Установен и разпитан е и мъж на 66 г., който е заснет от журналисти да отправя към тях обидни и нецензурни реплики.

На 7.08.2020 г. е задържан и Д. С., на 20 години, за когото е установено, че е извършил противоправни действия – изтръгване и изхвърляне на мобилното устройство от ръцете на журналиста П. П.

Под ръководството на прокурор СДВР продължава действията по разследването.