Има влошаване на Индекса за върховенство на закона за България в разделите "Ред и сигурност", "Изпълнение на регулациите", "Гражданско правосъдие", съобщи на пресконференция председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов при оповестяването на данни от годишното издание "България в цифри", в което са представени резултати от 27 международни класации по различни категории за 2019 г., пише БТА.

С три пункта се подобрява позицията на България по "Отворено правителство" и с шест пункта - от 77-о на 71-во място -  по "Отсъствие на корупция". 

Страхувам се, че след нещата, които излязоха в публичното пространство в тази област, догодина ще бъдем в доста по-незавидни позиции, коментира председателят на палатата.

По отношение на Индекса на просперитет също доста неща са се влошили - "Безопасност и сигурност", "Лична свобода", "Социален капитал", "Бизнес среда" - леко влошаване, "Условия на живот" - малък спад, и в "Природна среда".

При Индекса за правене на бизнес по показателя "Свързване с електричество" България от 147-о се премества на 151-во място. Продължават затрудненията с откриването на фирма, влошено е положението и по въпроса с разрешенията за строеж. Страната ни се придвижва от 60-о на 67-о място по получаване на кредит.

Времето за закриване на фирми е траен недостатък в страната, смешно е шест месеца да се "влачи" едно закриване, каза Симеонов и допълни, че са нужни законодателни промени и промяна в практиката.

Международните класации отчитат намаляване на данъчната тежест в България, каза Симеонов. 

Ако съберем двата фактора, че вече посягаме на ДДС, който е един от основните източници на приходи в бюджета, и започналото пренасочване на европейски фондове по различни програми - вече посягаме и на резерва, каза Симеонов и призова внимателно да се харчат парите от резерва, за да не се стигне до увеличаване на данъците.

По Индекса за конкурентоспособност в раздел "Здравеопазване" страната изостава, защото реформите не се случват, има и известно влошаване във "Финансова среда". Без промяна е "Бизнес динамика" и способността ни за иновации. 

Ако в България няма промяна по тези два показателя, не може да се очакват добри перспективи за конкурентоспособността на страната ни, коментира Симеонов.

В отговор на въпрос председателят на БТТП заяви, че въпреки по-песимистичните прогнози за други страни за България има изгледи да няма влошаване от първоначалните прогнози за развитието на икономиката ни през следващата година. Всичко ще зависи от това как ще се развият нещата в ЕС, от който страната ни е най-зависима, но и се ползва с по-високо доверие на инвеститорите към българската икономическа среда.

От БТТП напомниха, че според лятната икономическа прогноза на ЕК през следващата година ръстът на икономиката в страна ще е около 5,3 на сто, а тази година спадът ще е с около 7 на сто.

Ръководството на палата посочи, че мерките "60/40" и "80/20" не е редно да продължават в този си вид, защото не е приемливо който е на работа да получава сто процента от възнаграждението си и същевременно този, който не е - да получава същото. По тази причина трябва да има някаква редукция на обезщетението за това, че не са в състояние да полагат труд, за да имат стимул да търсят работа и да има производство в страна, каза Цветан Симеонов. Той прогнозира, че ще расте безработицата в страна, ако не се стимулират предприемачите да се върнат към нормалната си дейност въпреки сложните условия на работа в епидемична обстановка.

По данни, цитирани на пресконференцията, средномесечно от началото на годината 7,5 на сто е безработицата, а към юни е около 8,3 на сто, а за София - 4,2 на сто.

По отношение на инвестиционната активност в страната Цветан Симеонов посочи, че България трябва да е внимателна, защото до голяма степен икономиката ни зависи от износа и инвеститорите ще продължат да бъдат по-предпазливи, ако няма сериозни перспективи за разширяване на българския износ.