Руски кинолози опровергаха съществуването на генетична вражда между кучетата и котките и при добро възпитание тези животни прекрасно могат да си съжителстват, пише агенция РИА Новости.

Една от причините за възникването на конфликти между тези домашни любимци е борбата за територии. По думите на председателя на руската киноложка асоциация Владимир Голубьов, съществува и разлика в характерите на тези видове, която влияе върху техните отношения.

"Котките не обичат тяхното лично пространство да бъде нарушавано. За разлика от тях кучетата са социални животни и възприемат всички хора от домакинството и останалите като членове на своето семейство. Поради тази причина шаровците винаги жадуват за общуване."

За да се изградят другарски отношения между кучета и котки Владимир Голубьов съветва те да бъдат настанявани едновременно в дома, докато са още малки. Ако не съществува такава възможност, тогава е редно на по-възрастното животно да бъде представено мъничето. Така ще бъде по-вероятно то да го възприеме като своя рожба и да го пази.

За да привикнат едно към друго, животните трябва да бъдат запознавани постепенно. Най-добре е отначало да бъдат настанени в различни стаи или да бъде преградена територията между тях. Така на котките могат да бъдат предоставени "горните етажи" на квартирата - по полиците и шкафовете и да се придвижват свободно.

Писаната може да бъде пускана на пода, когато кучето е на разходка и тя може да свикне с чуждата миризма. При запознанство не трябва да се допуска кучето да гони котката и тя да бъде принудена панически да се крие.

БТА