Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска призова да се гарантира честно гласуване на днешните президентски избори след кампания, белязана от изненадващия й възход като опонент на държавния глава Александър Лукашенко и вълна от репресии, предаде Франс прес.

"Искам наистина честни избори, затова отправям призив те да бъдат такива", каза тя пред журналисти, след като гласува в една от столичните секции.

Трийсет и седемгодишната кандидатка сигнализира тези дни за "безсрамни фалшификации" при предварителното гласуване.

Тихановска увери, че днешната власт няма "от какво да се бои и ако целият народ наистина подкрепи Александър Григориевич (Лукашенко), ние ще го признаем".

По време на предизборната кампания осведомителни агенции съобщаваха за задържани от беларуските власти мирни демонстранти, наблюдатели, журналисти и общественици.

Вчера бе арестуван началник-щабът на Тихановска Мария Мороз, а в тази атмосфера на репресии една от двете близки съратнички на опозиционерката - Вероника Цепкало, напусна Беларус и замина за Москва, посочва АФП. Другата е Мария Колесникова, бивш шеф на кампанията на още един опозиционер, хвърлен в затвора през юни. Самата Колесникова вчера бе задържана за кратко. А съпругът на Тихановска Сергей, известен видеоблогър, смятал сам да се кандидатира за висшия пост, е в затвора от май.

Лукашенко заяви днес, че не смята Тихановска за свой основен конкурент, предаде ТАСС.

"Вие (медиите, бел. ТАСС) сте тези, които я направиха мой главен конкурент, а тя искрено признава, че не разбира къде е попаднала и какво да прави", каза той пред журналисти.

Държавният глава заяви, че недоумява за какво говори Тихановска в предизборната си програма.

"Каква е тази програма? Ще проведем нечестни избори, ще спечелим нечестните избори, а после ще пуснем политическите, икономическите (престъпници, бел. ТАСС), наркоманите, криминалните и ще проведем честни избори. Обяснете ми какво е това?" запита Лукашенко.

Тихановска заявява, че е технически кандидат и не смята да остане на власт. Ако спечели, тя смята до половин година да организира "нови и свободни избори с прозрачно преброяване на гласовете", с участието на всички алтернативни кандидати.

БТА