Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо до шефа на дясната Европейска народна партия (ЕНП), в което подчертава, че ГЕРБ готви коалиция с националпопулистки формации. На консултациите при президента във вторник той спомена за кореспонденцията, а пълният текст на писмото беше публикуван днес на сайта на движението.

Местан благодари на Дол за проведения разговор при посещението му в България миналата седмица, и го поздравява за позицията му срещу националпопулизма   като цяло и срещу неговата "антиевропейска и антиевро-атлантическа агресия".

Лидерът на ДПС подчертава удовлетвореността си от позицията на Дол за обвързването на Реформаторския блок и ГЕРБ с Патриотичния фронт, чиито идеи лидера на ЕНП определи като неприемливи. 

"С безпокойство наблюдаваме как веднага след Вашето отпътуване от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза.", се казва още в писмото. 

Местан посочва, че политиките на ПФ са особено рискови за Балканите, особено при съществуващите международни конфликти - ситуацията в Украйна, проблемите с "Ислямска държава" и пр. По думите му, за Движението е особено важно българското общество със свои демократични ресурси, но и с помощта на демократичните европейски партии да намери сили и да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като „модерен патриотизъм”. 

Накрая той предлага разговорът, започнат в София, да продължи на европейско ниво между ЕНП и партията на евролибералите АЛДЕ. 

"Примерът на проблемите на България и опитът на либералната партия ДПС като генератор на българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия балкански регион, който макар и със закъснение очаква пълноценното сбъдване на своята евроинтеграционна мечта – да живеем заедно с различията си в една обща, обединена Европа", завършва писмото.