Държавната компания "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на природния газ с допълнтелни 15% за септевмри. Ако предложението бъде прието от Комисията за енергийно и водно регулиране, то това означава, че цената ще стане точно 21,51 лв./ MWh за крайните снабители, или с 2,84 лв. повече от юли. Това обаче е сумата без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Предложението е леко изненадващо на фона на доста ниските цени от последните месеци, но от "Булгаргаз" имат обяснение. И то е следното - повишените с над 45 процента спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август в сравнение с цените за юли. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, обясняват от "Булгаргаз".

Компанията предупреждава, че прогнозната цена за октомври отново показва леко повишение, но тя не е окончателна. 

Припомняме, че с последните промени в Закона за енергетиката тарифите на топлофикациите са определени за една година, считано от 1 юли на 2020 г., и са фиксирани за потребителите, но промяна е възможна, ако природният газ постъпне или поевтинее с над 15%. Крайното решение е на КЕВР.