Държавната болница в Добрич няма инфекционисти, двама гастроентеролози лекуват болните от коронавирус, а пулмолозите в лечебното заведение са в болнични. Това се случва в период, в който броят на заразените с COVID-19 в областта и самия град расте. Това стана ясно от репортаж на бТВ ден след като на място бяха новият здравен министър проф. Костадин Ангелов и доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб. След срещата им с местните здравни институции се разбра още, че в спешен порядък държавата, която е принципал на лечебното заведение, ще смени ръководството. 

"За съжаление отказът на ръководството на болницата да направи организация на работа с COVID-19 пациенти съобразно противоепидемичните изисквания е от доста време", обясни д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ – Добрич. 

По думите й здравната инспекция е установила проблемите в организацията на работа в болницата и е направила предписания за решаването им преди доста време, но не е последвало нищо. В резултат инфекциозното отделение е затворено поради липса на специалисти, които да работят в него. 

Д-р Ивелина Вълчева - един от гастроентеролозите, които се грижат за болните, заяви пред БНР днес: 

„Ръководството доста неглижираше ситуацията и си мислеше, че при нас ще се разминат нещата и няма да ни връхлети толкова сериозно пандемията. Предполагам, че заради това не предприеха абсолютно никакви съществени мерки. Доста несериозно се отнесоха към кризата.“

„Болните са много. Двете отделения – COVID секторът и Второ вътрешно, са запълнени до максимум и няма как да приемаме повече болни. Това са тежко болни, които изискват продължително лечение“, поясни тя. 

През май в Добрич не е имало нито един регистриран случай на коронавирус, през юни пациентите с COVID-19 в града са 7, през юли – над 300, а през август се очаква да бъдат около 500. Доц. Кунчев във вторник допусна на място, че начинът на работа на болницата също допринася за скоростното разпространение на заразата - не са отделени потоците пациенти, не се спазват предписанията за противоепидемични мерки и т.н.

"Организацията на работа в момента крие рискове и за пациентите, и за медицинския персонал и няма как да се осъществи качествено лечение в този вид на отделението", каза пред БНР и гастроентерологът д-р Елис Селимова.

Болницата има леглови фонд, но не и лекари. Големия риск д-р Селимова вижда именно в липсата на медицински персонал, който да обслужва тези болни. При необходимост пациенти могат да бъдат насочвани към общинските болници в Каварна (която сама по себе си е пред фалит, б.р.) и Балчик.

Кметът на града Йордан Йорданов разказа пред бТВ, че РЗИ, представителите на здравната каса в областта, общината и всички институции са се обединили около решаването на проблема, затова е поискано и съдействието на Министерството на здравеопазването. Целта е болницата да заработи нормално, да се възстанови доверието на пациентите и гражданите в грижите, които се полагат там, и да бъдат привлечени обратно напуснали лечебното заведение лекари, като да бъдат намерени здравни работници.