"Не съм се обърнала на 180 градуса. Всяко мое изказване има конкретен повод и причина, не се отричам от думите си."

Това заяви министърката на труда и социалната политика Деница Сачева по повод на циркулиращи в интернет пространството нейни цитати от 2013 г., когато тежко критикува ГЕРБ за корупционни практики в цялата страна. Тоест партията, чийто министър е днес и чиито политики горещо защитава. Тя говори пред Полина Паунова от българската секция на "Свободна Европа". 

Става дума за нейни реплики от 23 април на 2013 година в Хасково. Тогава тя е кандидат за депутат от ДСБ и на предизборна среща говори за тежка корупция на местните структури на ГЕРБ, твърди, че "така наречената подкрепа за ГЕРБ се основава на страх от репресии" и обяснява, че "те - герберастите" са същите като комунистите. 

Днес обаче Сачева обясни, че всичко било по конректен повод и хората, за които тогава говорела - вече не били в ГЕРБ. Тогава обаче беше попитана какво ще каже за следния свой цитат - "България страда, заради 500 души, които са превърнали мафията в централизирана". Въпросът беше всичките тези 500 човека ли са напуснали ГЕРБ. Сачева обясни: 

"Факт, че всеки сигнал за корупция в ГЕРБ е бил разглеждан и винаги е имало последствия и е имало разследвания. Няма такава практика в никоя друга партия"

И продължи:

"Въпросът е дали си спомняме и думите на тези хора, които сега ме критикуват за моите думи, какво казваха те тогава. Парадоксално е, че тези, които тогава бяха убедени, че ГЕРБ трябва да управлява, сега твърдят друго", каза Сачева, но без да уточнява какви са точно тези хора и какво общо имат те с нейната рязка промяна на позицията.

Самата тя пък влязла в правителството, за да прави конкретни политики и те се изпълнявали чудесно. 

Министърката на труда и социалната политика коментира в този контекст и излезлите записи, за които се твърди, че са на премиера Борисов. В тях се правят скандални твърдения за близост на изпълнителна и съдена власт, за натиск над частни компании през регулатори и натиск върху опозиционни политици. Тя обясни, че практиката при ГЕРБ е да се отстраняват хора, за които има дори само съмнение за извършни нередности. Това обаче явно не се отнася точно до записите на премиера. 

"Няма двоен стандарт и при премиера, защото ние се намираме в състояние да си даваме сметка, че излизат записи само за Бойко Борисов. За кой друг политик излизат записи? Факт е, че се води битка с контрабандата, с олигархията. Вече сме в чакалнята на еврозоната, вече няма как незаконни пари да се въртят в България. Подобни политики не биха ги оставили без последствия.", каза тя. 

Що се отнася до снимките от спалнята на Борисов, Сачева обясни, че да има пистолет до леглото на премиера, в разрез с всички разпореждания на законите, не било нищо шокиращо.

"За вас днес ли става известен факта, че Борисов беше главен секретар на МВР и е разследвал престъпления. Той ли е единственият мъж с пистолет в България?", попита тя. 

Иначе - Сачева обърна внимание на протестите като заяви, че разбира демонстрациите, но не приема хвърлянето на яйца по сгради. Нарече сградата на Раковски 134, която беше централа на СДС, а сега на НФСБ - "исторически паметник", а обругаването й било грешно. 

Сподели, че тя и нейни колеги получавали заплахи, спомена на няколко пъти издигнатите "бесилки" на протестите. 

Сачева беше попитана и какво мисли за явлението "Делян Пеевски" в Българската политика. Тя обяви, че не го познава и засегна медийни теми:

"Не познавам господин Пеевски, аз знам, че е депутат. Аз лично не знам да има кръг Пеевски в българската политика и самата аз не участвам в такива кръгове. Г-н Пеевски е собственик на медии. Смятам, че в България достатъчно много медии и такива, които са силнокритични медии към властта и поне аз не виждам да има дефицит на свобода на словото“