Измислиците, манипулациите и преиначаванията на истината не са изобретения на днешния ден. И в миналото средствата на спекулативния пиар са били използвани редовно и са дошли до нас като приказки, изопачили историческите факти. Например познатата на всички приказка на Братя Грим – за Хензел и Гретел – на пръв поглед е история за това колко опасно е да се доверяваш на непознати.

И всички знаят: Хензел и Гретел са добрите и невинни жертви на една ужасна старица. Всъщност зад приказката се крие напълно реална история, развила се по абсолютно същия начин – една жена изгаря в печката си, бутната там от Гретел с помощта на нейния брат. Има любов, вещерство и вкусни сладкиши и в истинската история…

В началото на XVII век в немските планини живеела жена на име Катарина Шрадерин. Била известна като голяма сладкарка. Продавала печивата си по пазари и панаири в Нюрнберг. Най-известни били курабиите ѝ, славещи се с изключителен вкус, който никой друг не можел да постигне. Всичките си рецепти Катарина държала в тайна.

Веднъж на един от пъстрите панаири в Нюрнберг Катарина срещнала Ханс Мецлер, също пекар. Той забелязал, че когато Катарина дойде на пазара да продава сладкишите си, неговите клиенти намаляват. Купил си, опитал и разбрал, че е много по-добра кулинарка от него. Решил да се докопа до рецептите ѝ. Бил млад и измислил – по негово мнение – специален подход, за да стигне до тайната. Започнал да флиртува с Катарина. Обсипвал я с комплименти, носел ѝ подаръци… Накрая дори ѝ предложил да се оженят – бил сигурен, че като законна съпруга Катарина ще бъде длъжна да му каже рецептата. Но тя отгатнала намеренията му и развалила годежа, като го оставила опозорен пред хората.

Ханс Мецлер изпаднал в ярост. Решил да отмъсти на Катарина. Започнал да разпространява слухове, че тя е вещица сладкарка, която използва магии и отвари при печенето на сладкиши. В тези времена да те нарекат вещица било особено опасно, защото никой не се стараел на опровергава такива слухове и било лесно да свършиш на кладата. Катарина трябвало да бяга. Тя изоставила всичко, цялото си имущество, но рецептите все пак взела със себе си. Заселила се в малка къщичка, скрита дълбоко в гората на хълма Шпесарт, близо до Франкфурт.

Мецлер обаче не се отказвал. Много искал да сложи ръка на рецептите. Изпратил жалба до съда, като в нея обвинил директно Катарина във вещерство. Съдът я призовал, Катарина се явила и се защитила. Била оправдана и свободна да напусне Нюрнберг.

Тогава Ханс и сестра му Грета решили да я проследят. Открили къщичката ѝ, нахлули в нея и убили Катарина. Останките ѝ хвърлили в пещта, където тя пекла сладките си. Обърнали цялата къща, за да открият рецептите, но нищо не намерили. След Катарина останали само няколко прясно изпечени курабии.

Скоро братът и сестрата Мецлер били арестувани за убийството на Катарина Шредерин. В съда Ханс настоявал упорито, че Катарина била зла вещица, която го нападнала и той само се отбранявал. Сестра му Грета също държала на тази история. Законът по онова време давал възможност да се отървеш, ако поне още един човек потвърди, че върху теб са действали зли сили. Така Ханс и Грета били обявени за невинни.

Няколко поколения жители на Нюрнберг разказвали за Ханс и Грета. Така век по-късно Братя Грим попаднали на преразказваната стотици пъти история и включили в сборника си една от нейните версии. Катарина се превърнала в зла вещица, която преследвала малки деца, за да ги пъхне в пещта, а Ханс и Грета Мецлер станали Хензел и Гретел.

Така чрез препредавана от уста на уста история, малко лъжа, манипулация и провокация лошите станали добри, а добрите – зли. И това е, откакто свят светува.

"Площад Славейков"