Турският кораб за проучване на залежи от нефт и газ "Оруч Рейс" започна изследователски дейности за откриването на тези ресурси в спорните райони на Източното Средиземноморие, обяви турският министър на енергетиката, предава скопската редакция на радио "Свободна Европа", цитирана от Фокус.

Съобщението на Анкара, че ще започне проучванията, доведе до нарастващо напрежение между Гърция и Турция, членове на НАТО и регионални съперници по отношение на правото на енергийните ресурси в Средиземноморието. Корабът изследва район, за който Гърция твърди, че се припокрива с континенталния й шелф.

И гръцки, и турски военни кораби следят действията на "Оруч Рейс". Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви във видеопослание до гражданите относно последните развития в отношенията с Турция, че "никоя провокация няма да остане без отговор". Той увери, че Гърция е готова за диалог, но не приема "дипломация с провокации и в напрегнати условия". Според него "милитаризацията на Турция е признание за липсата на силни правни позиции" и добави, че Гърция е реагирала на разполагането на турския флот със своите бойни кораби, които са "в готовност".

Мицотакис допълни, че е информирал партньорите на Атина и международната общественост за турските дейности, като добави, че зад Гърция стои Европейският съюз.