Джим Парсънс, познат като Шелдън Купър от „Теория за големия взрив“, разказа, че е решил да напусне сериала заради едно злощастно лято преди началото на снимките на последния дванайсети сезон. Актьорът бе гост в подкаст сериите на Дейвид Тенант, където обясни, че серия неприятни инциденти в живота му го накарали да осъзнае, че съществуват и други неща, които да направи и опита.

„Последният ни договор покриваше последните две години, но когато го подписвахме, никой не знаеше какво означава това – споделя Парсънс, цитиран от „Радио таймс“. – Дълбоко в себе си подозирах, че за мен това ще бъде краят.“

Колебанията му се превръщат в категорично решение, когато започват да му тежат снимките на сериала, на реклама на „Интел“, на репетициите за пиеса и болестта на кучето му.

„Бях изтощен и тревожен преди всичко защото едно от кучетата ни наближаваше края на живота си“, разказва той пред Тенант.

Няколко дни след като кучето било приспано, Парсънс се подхлъзнал и счупил крак на снимачната площадка:

„Но по-страшно беше през следващите няколко дни, когато имах чувството, че се намирам на ръба на скала. Бях разклатен. Беше наистина напрегнато лято… Смъртта на кучето, което бе на 14 г., Тод [Тод Спиуак, съпруг на Парсънс – бел. ред.] и аз бяхме заедно вече 15 години по онова време… Осени ме просветление, казах си: спри да препускаш, използвай времето и се огледай. Това и направих.“

Окончателното решение да напусне сериала взел, когато осъзнал, че в края на 12-и сезон ще бъде 6 години по-млад от баща си, когато умира на 52 г.

„Осъзнах, че съществуват и други неща, които да направя – казва актьорът. – Дори не знаех какви са, но знаех, че трябва да опитам.“

За ролята си в ситкома „Теория за големия врзив“ на Си Би Ес Парсънс получава четири награди „Еми“. Неговият образ е любим на публиката, но актьорът твърди, че не искал продукцията да свършва с неговото напускане.

Първият епизод на сериала тръгва през 2007 г., а последният бе излъчен през май 2019 г.

"Площад Славейков"