Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Беларус публикува едно от редките си официални извинения и започна постепенно да освобождава хилядите задържани през последните пет дни на протести в страната, предаде Ройтерс.

Двама души загинаха и около 6700 бяха арестувани покрай масовите демонстрации, предизвикани от смятаните за нечестни президентски избори на 9 август, които Лукашенко спечели с 80 процента от вота. 

Стотици роднини и приятели на арестуваните изчакваха пред един от големите центрове за задържане в Минск с храна, вода и топли одеяла за близките си, съобщава Ройтерс. Много от протестиращите имаха наранявания и се оплакаха от лошото отношение в килиите.

Зам. вътрешният министър Александър Барсуков отхвърли обвиненията, че задържаните са били тормозени, и допълни, че всички ще бъдат освободени.

"Аз поемам отговорност и се извинявам за нараняването на случайни хора на протестите", заяви вътрешният министър Юри Карайев.

Към десетките хиляди протестиращи в четвъртък се присъединиха работници от някои държавни предприятия, които са гордостта на постсъветския икономически модел на Лукашенко, като химическия завод "Гродно Азот" и Автомобилния завод на Минск.

На заснети видеа се вижда как демонстрантите скандират "Избори" и "Махай се".

Чешкият премиер: Изборите трябва да бъдат повторени с присъствие на чуждестранни наблюдатели

Президентските избори в Беларус трябва да бъдат повторени с присъствие на чуждестранни наблюдатели, заяви днес чешкият премиер Андрей Бабиш, като се присъедини към полските призиви лидерите на ЕС да обсъдят ситуацията, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Разговарях с полския премиер (Матеуш Моравецки, бел. ред.) и ние ще предложим спешен видеоконферентен разговор на членовете на Европейския съвет. Изборите в Беларус трябва да се повторят, трябва да са прозрачни и с присъствие на чуждестранни наблюдатели", написа Бабиш в туитър.

Целият авторитарен свят сега Беларус гледа

А ето с какъв коментар за събитията в Беларус излезе руският вестник "Новая газета".

"За четири дни след изборите в Беларус Александър Лукашенко се превърна от смешен архаичен председател на колхоз, станал по недоразумение последният диктатор в Европа, в палач, който затрива собствения си народ на всяка улица и във всеки двор", констатира "Новая газета", цитиран от БТА.

Ако след всичко това Лукашенко "остане на своя трон, това ще е пример за авторитарните режими в цялото постсъветско пространство: унизяването и радикалното насилие спрямо своя народ ще бъде признато за идеалната рецепта как да запазиш властта. В този смисъл беларусите се сражават сега не само за своята, но и за нашата свобода", изтъква руският вестник.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.