Предложенията на премиера Бойко Борисов за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание в този момент означават стопиране, а не рестартиране на демократичния процес. Това заяви преди малко във фейсбук съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод обявения днес нов курс от Борисов. 

Иванов подчерта, че говори от името на всички партии в обединението "Демократична България", а изявлението му идва след консултация с цялото ръководство и от името на председателския съвет. 

Според дясното обединение идеите на Борисов и ГЕРБ означават "излизане в таймаут" за месеци, а може би и за години. Иванов сравни идеята с "клопката" от началото на прехода, когато български елементи на комунистическата партия наложили писането на Конституция вместо реални моментални реформи, както в другите държави от Източния блок. 

"Това им даде възможност да се прегрупират, получиха време и циментираха това статукво." 

По същество Иванов обяви, че "Демократична България" смята, че нито една от съществените промени, които бяха анонсирани от Борисов, не изискват свикване на Велико народно събрание, а могат да бъдат извършени от обикновено такова. Според Иванов може да се искат дори по-смели решения. 

"Всяко едно от предложенията на Борисов в посока на съдебната система бяха разработени от моя екип още през 2015 г., но тогава той ги отхвърли. Кой ще поеме отговорността за загубеното време?", попита Иванов. 

Припомняме, че днес Борисов предложи намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. Освен това поиска прекратяване на института на Висш съдебен съвет и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите - от една страна, и прокурорите и следователите - от друга.

Освен това членовете на Съдебния съвет на съдиите да се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии, и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Поиска и намаляване на мандата на главния прокурор на 5 години, а не както е сега - 7.

Иванов припомни, че идеята за намаляване на броя на депутатите е в разрез с личните изказвания на Борисов против. "Демократична България" пък няма да подкрепи такова решение.

"Ние сме против, защото това означава, че българите ще имат по-малко представителство. Това ще обедни българската демокрация и ще намали нормата на представителство!"

"Това е подмяна на волята за рестарт, тупката на топката и тактическо разиграване - потенциално с години!"

И накрая Иванов бе категоричен - исканията за оставка остават: 

"Начина за рестарт е бърза оставка и промени от обикновено НС. Ние бихме предложили по-смели реформи по отношение на властта на главния прокурор. Това трябва да се случи през ново Народно събрание. 

Ние смятаме, че исканията за оставки и предсрочни парламентарни избори остават в сила. Готови сме да обсъждаме реформа в конституцията, но тя тряба да бъде по-смела от тези заявки."