Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира на профила си във фейсбук идеята на премиера Бойко Борисов за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. Спорд нея Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото е олицетворение на същата тази система. Нинова смята, че правителството трябва да подаде оставка, да има избори за нов парламент и едва тогава да започне разговоръта за промяна на модела.

Ето какво написа Нинова:

Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й.

Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество.

Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти.

Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване.

Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз.

Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й.

България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ.

Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа.

Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела.

 

 

Първата реакция от страна БСП на идеите на Бойко Борисов за промени в Конституцията дойде от депутата Филип Попов.

Позицията на социалистите е от особено важно значение. Борисов заяви, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът вземе решение за свикване на Велико народно събрание. Такова решение се взема с гласовете на 2/3 от депутатите, или 160 гласа. ГЕРБ и БСП заедно имат над 170 гласа. Така формално БСП има възможност да предизвика оставката на Борисов, ако подкрепи искането за свикване на ВНС.

Пред БНР Попов коментира, че взетите днес решения от премиера Борисов се правят с цел успокояване на протеста и съдържат известна доза популизъм. Попов поясни, че това е неговото мнение и все още няма официална позиция на ръководството на БСП.

"Той в момента се опитва да прехвърли пожара на протестите от Министерския съвет пред Народното събрание, защото Велико народно събрание се свиква с мнозинство две трети, 160 народни представители. Но аз не съм сигурен и по така предложените от него промени в Конституцията дали всички парламентарни групи, или пък 160 народни представители ще са съгласни с тези промени", каза Попов.

Според депутата от БСП е възможно през август предложението на ГЕРБ да бъде внесено в Народното събрание.