Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да подкрепя участниците в мирните протести в Беларус, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"ЕС трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които мирно протестират за уважаване на техните права, свобода и суверенитет", написа Макрон в туитър.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че общността е солидарна с народа на Беларус.

"Стотици хиляди беларуси излязоха на мирни демонстрации с искане за освобождаване на политическите затворници, наказателно преследване на отговорните за полицейската жестокост и истински избори. ЕС застава до беларуския народ", заяви той в туитър.

Около 200 000 души се събраха на демонстрация в Минск вчера с искане за оттегляне на президента Александър Лукашенко. Това беше най-големият протест досега срещу манипулираните според демонстрантите президентски избори, посочва Ройтерс.

Преди това имаше демонстрация в подкрепа на Лукашенко, в която по изчисления на Ройтерс са се включили близо 5000 души. Според беларуското вътрешно министерство участниците са били 65 000.

БТА