"Дебатите са твърде закъснели, от много години се говори за промени в конституцията." Това коментира тази сутрин пред бТВ известната съдийка Нели Куцкова - бивш председател и един от най-разпознаваемите членове на Съюза на съдиите.

Куцкова каза каква й била първата асоциация в петък, като даде пример със свиканата в края на 1876 г. Цариградска конференция след кърваво потушените въстания в Босна и България. На нея Великите сили решили "малко да го стегнат султана - да престане с кръвопорлитията". И тогава в един момент се чули топовни салюти. Делегатите на конференцията попитали тогава представителите на султана за какво са тези гърмежи, а те отговорили:

"Падишахът подари на поданиците си конституция. Ето, вече имаме конституция - няма смисъл от тази Цариградска конференция!"

Според съдията дебатите, които трябва да се проведат, първо трябва да започнат не от депутатите, а от хората, които разбират от конституционно право.

"Да ме извиняват парламентаристите, обаче аз съм потребител на тяхната продукция. И трябва да кажа, че на такива неща съм се нагледала като юридическа неграмотност, че ако такъв тип хора ще пишат конституция, по-добре да не пипаме тази", обяви съдийката.

Тя отказа да дава оценки на министър Данаил Кирилов, защото смятала, че "общата оценка на обществото"... е ясна.

Първо трябва да се обсъдят всички варианти за и против, каза тя по повод изработването на нов основен закон. И едва тогава - когато бъдат избрани делегатите във ВНС, те да имат пред себе си един готов продукт - макар и в няколко варианта.

"А това - първо да избираме ВНС... Ще ги питаме ли тези кандидати за депутати колко конституционни решения са чели, знаят ли конституцията?", риторично попита тя.

 И отбеляза, че понякога в парламента се внасят много смислени проекти, но се променят между двете четения "на коляно".

"Това, коeто е прогресивното и мисля, че всички съдии сме съгласни - не трябва Пленумът на ВСС, т.е. всички съдии, прокурори и следователи, да избира председателите на върховните съдилища и на прокуратурата (както  сега, б.р.)“, посочи съдията по повод предложенията за промени.

Тя напомни, че не е редно прокурорът - който е страна в процеса, както и адвокатът, да избира председател на Върховния съд.

И също така каза, че в бъдещата професионална квота дори двамата председатели на ВКС и ВАС не бива да се броят за "съдии, избрани от съдии", защото те не са избрани на общите събрания от магистратите.

А относно прословутата идея - главният прокурор да се отчитал 2 пъти годишно пред парламента, Куцкова каза, че това не е никаква смелост, защото той и сега има задължение да се отчита.

"От години се дискутира за мандата на главния прокурор. Много хора казват, че това е твърде дълъг мандат, той наистина е такъв. От друга страна, идеята да е по-дълъг от мандата на Народното събрание е нещо като гаранция срещу политическо вмешателство, така е замислено. И то е добре замислено - въпросът е какво става на практика“, обясни Нели Куцкова.

"Преди години се обсъждаше да е един кратък мандат с възможност за втори мандат. Ако човекът е започнал добри неща, защо да не го оставиш да си довърши работата", отбеляза тя.

Според нея за структурата на прокуратурата обаче е необходима изцяло нова концепция. А в новите идеи "не е пипано нищо".

"Аз мисля, че много хора се страхуват от главния прокурор. То е хубаво да се страхуват тия, които са извършили престъпления. Стига обаче главният прокурор и изобщо прокуратурата, която му е подчинена като армия, да не използват своята огромна мощ за политически цели и за разделяне на владения между различни сили."