Бившият кандидат на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска днес изрази готовност да стане национален лидер, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер, за да може страната да се успокои и да влезе в нормален ритъм", заяви Тихановска във видеообръщение от Литва, поместено в youtube. Тя настоя за освобождаване на всички "политически затворници" в републиката, както и за "подготвяне в най-кратък срок на законодателна база и условия за организиране на нови президентски избори - реални, честни и прозрачни, които ще бъдат безрезервно приети от международната общност".

 

 

Тихановска призова служителите от силите за сигурност да изоставят правителството на президента Александър Лукашенко и увери, че ако сторят това, досегашното им поведение ще бъде опростено.

Във видеообръщението си тя припомни, че не е искала да става политик, но "съдбата повели да се окажа на първа линия срещу произвола и несправедливостта", съобщи Франс прес.

Тихановска публикува това видеообръщение ден след една от най-големите протестни демонстрации на опозицията в историята на Беларус, отбелязва агенцията. Десетки хиляди хора се събраха снощи в Минск с призиви за оставката на  Лукашенко.

Опозицията призовава за национална стачка. Лукашенко: "Докато не ме убиете, други избори няма да има"

Лукашенко заяви днес на среща с колектива на Минския завод за колесни влекачи (МЗКТ), че в страната няма да бъдат произведени повторни избори за държавен глава, предаде ТАСС.

"Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко", цитира думите му официалната агенция БелТА.

"Говорите за несправедливи избори и искате да проведете справедливи? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има."

Лукашенко пристигна в предприятието с хеликоптер и разговаря с колектива в контекста на съобщенията за стачка от днес в големите заводи в знак на протест срещу обявената победа на сегашния държавен глава в президентските избори на 9 август и срещу проявите на насилие от силите на реда при разпръсване на масовите опозиционни митинги.

Преразпределянето на властовите пълномощия в Беларус трябва да се извършва чрез конституционен процес, а не под натиска на уличните протести, заяви Лукашенко. Той припомни, че в момента се разрабоетват съответни промени в основния закон и увери, че е готов "да сподели своите пълномощия".

В Беларус протичат днес демонстрации пред редица заводи и пред сградата на държавната телевизия. Призивът бе отправен от опозицията, която обяви обща стачка в знак на протест срещу оспорваното преизбиране на Лукашенко за президент, предаде Франс прес.

Според агенцията работници на митинга в МЗКТ са скандирали:"Отивай си!". 

"Благодаря, казах всичко. Можете да продължите да крещите: "Отивай си!", е отговорил президентът, преди да напусне трибуната, видимо разгневен, предаде АФП.

Протестиращи са стояли с бяло-червените знамена на опозицията по-специално пред завода МЗКТ в Минск. Хиляди служители в местния тракторен завод МТЗ също спряха работа, съобщиха за АФП работници от предприятието. Новинарският сайт tut.by разпространи кадри, показващи как към мястото се насочват тълпи от работници в други заводи, за да се присъединят към протеста.

Видната опозиционерка Мария Колесникова заяви пред демонстрантите, че тръгва към сградата на държавната телевизия, "за да подкрепи нашите колеги по съпротива". Събралите се завикаха: "Благодарим!", добавя АФП.

Великобритания отказва да признае изборите, Франция подкрепя протестите, германският вицеканцлер нарича Лукашенко "диктатор"

Великобритания смята, че преизбирането на Лукашенко е станало с измама. Лондон ще работи с международни партньори, за да санкционира отговорните за това, каза външният министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

"Светът гледа с ужас насилието, използвано от беларуските власти, за да смажат мирните протести, последвали тези фалшифицирани президентски избори", каза днес Рааб. "Обединеното кралство не приема резултатите", добави той.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да подкрепя участниците в мирните протести в Беларус, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"ЕС трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които мирно протестират за уважаване на техните права, свобода и суверенитет", написа Макрон в туитър.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че общността е солидарна с народа на Беларус.

"Стотици хиляди беларуси излязоха на мирни демонстрации с искане за освобождаване на политическите затворници, наказателно преследване на отговорните за полицейската жестокост и истински избори. ЕС застава до беларуския народ", заяви той в туитър.

Около 200 000 души се събраха на демонстрация в Минск вчера с искане за оттегляне на президента Александър Лукашенко. Това беше най-големият протест досега срещу манипулираните според демонстрантите президентски избори, посочва Ройтерс.

Преди това имаше демонстрация в подкрепа на Лукашенко, в която по изчисления на Ройтерс са се включили близо 5000 души. Според беларуското вътрешно министерство участниците са били 65 000.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц определи беларуския президент Александър Лукашенко като диктатор, който като държавен глава вече не разполага, с легитимност и предупреди Москва да не се намесва, за да го задържи на власт. Това германският политик заяви в публикувано днес интервю за в. "Билд", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Беларуси, скандиращи "Върви си!", изпълниха центъра на столицата Минск вчера в най-голямата протестна проява досега срещу това, което според демонстрантите е съпроводено с изборни измами при избирането преди една седмица на дългогодишния президент.

"Той е ужасен диктатор и затова са необходими ясни декларации и ясен език", заяви Шолц в интервю за в. "Билд".

"Твърдо съм убеден, че този президент (Александър Лукашенко) вече не разполага с легитимност, иначе нямаше да действа с подобна жестокост", каза вицеканцлерът и добави: "Той няма подкрепата на мнозинството от гражданите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си."

"Не приемаме това, което се случва там. Смятам, че онзи, който постъпва така с народа си, е загубил правото за легитимно управление на страната", добави Шолц, който е кандидат на германските социалдемократи за приемник на канцлера Ангела Меркел.

Запитан какво може да се направи, за да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори:

"Военната намеса в други страни е напълно неприемлива и нарушава всички правила, които са установени от международното право."

Русия заяви, че ще окаже на Беларус военна подкрепа, ако е необходимо, отбелязва Ройтерс.

Разширяване на санкциите?

Германия, която председателства в момента Съвета на ЕС, заплаши днес с разширяване на вече одобрените санкции срещу длъжностни лица в Беларус заради насилието срещу демонстранти, предаде Франс прес.

"Предвиждаме също възможност да разширим санкциите, така че да бъдат включени още официални представители" на страната, ако ситуацията не се подобри, каза пред журналисти германският правителствен говорител Щефен Зайберт.

Той призова властите да спрат да упражняват насилие върху демонстранти, да освободят незабавно и безусловно арестуваните и да започнат диалог между правителство, опозиция и гражданско общество.

Според него Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа може да изиграе важна роля в това отношение и да изпрати посредническа мисия за проверка на резултатите от изборите. Именно те станаха причина за избухването на масови протести на хора, искащи оставката на дългогодишния президент на Беларус Александър Лукашенко.

ОССЕ каза, че не е изпратила наблюдатели в Беларус на президентските избори на 8 август, защото не е получила навременна покана.

Многолюдните демонстрации през уикенда в Минск и много други градове са били "впечатляващи" и "вълнуващи" по думите на Зайберт. Протестиращите "трябва да знаят, че Европа е на тяхна страна", добави той.

Зайберт каза, че германското правителство е установило връзка с бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановска, предаде ТАСС. На този етап обаче въпросът за евентуално нейно идване в Германия "не стои на дневен ред", добави той в отговор на журналистически въпрос.