Няма нищо по-отчаяно от политик, вкопчил се във властта като удавник за сламка. Със зъби, нокти и контрапротести на протестите срещу управлението му. Борисов изглеждаше много по-симпатичен, когато на два пъти нахакано хвърли оставка, уверен в новата изборна победа. “Хората ме връщаха”, както каза наскоро. А сега обяви, че остава, за да пази “демократичния мир”. А всъщност май иска единствено да опази кожата си. Обещавайки дори реформа на съдебната система.

Дали защото се страхува от прокуратурата и от липсата на гаранции за неговата постпремиерска недосегаемост, както предположи съдия Мирослава Тодорова? Според нея “политическата система, която сама произведе прокуратурата такава, каквато е в момента, и главния прокурор такъв, какъвто е - без ясни механизми за отчетност и отговорност, започва да се страхува от основния инструмент, който ползваше в определени ситуации за политическа дейност”.

"Заложник на задкулисието"

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов също предупреди на няколко пъти, че Борисов е заложник на задкулисието. И затова се страхува да пусне властта, тъй като знае, че ще стане “плячка за досегашните си приятели от Сараите”. Ако това се случи, поне на пръв поглед ще бъде разбит митът за недосегаемите политици на България, които никой не закача, слязат ли от власт. А дори и да ги “закачат”, в крайна сметка ги оправдават или прекратяват делата.

Именно това се случи с премиера на тройната коалиция Сергей Станишев, обвинен през 2009 г. за седем изгубени секретни доклада (три на ДАНС, два на МВР и по един на военния министър и на НАТО). Тройната коалиция имаше много по-големи прегрешения, но така и не настъпиха последствия от заканата на Борисов, изречена малко преди изборите през 2009 г.: ”Ще преследвам Станишев и Доган до затвора.”

Друг премиер - социалистът Андрей Луканов, представител на висшата партийна номенклатура преди 10 ноември 1989 г. и премиер на България през 1990 г., бе обвинен от главния прокурор Иван Татарчев за присвояване на обществено имущество в особено големи размери. Обвинението обаче не засягаше дейността му като министър-председател, запомнена с едностранния мораториум върху външния дълг и с гладната Луканова зима - купони, спекула и началната мафиотизация на икономиката. Обвинен за действия като първи заместник-председател на Министерския съвет преди промените, Луканов така и не бе осъден, а делото беше прекратено.

Ситуацията днес е по-различна - прокуратурата се е самосезирала и е поръчала експертизи на всички аудиозаписи с глас като на Борисов и на целия снимков материал, оповестен в медиите. Това се случва още докато той е действащ министър-председател, но големият въпрос е кога ще излязат резултатите от проверките - докато е на поста или след очакваната оставка. Има и трета хипотеза - заключенията от проверките да предизвикат оттеглянето му. Поръчана от евродепутата Елена Йончева експертиза в американска лаборатория е констатирала, че гласът в един от записите несъмнено е на Борисов.

Чутото от записите показва как на говорещия като Борисов много му се иска да е Орбан, но в действителност е аватар на Груевски. Режимът на бившия македонски премиер също бе обвиняван в корупция и натиск върху медиите и съдебната система. След три мандата на власт Никола Груевски падна заради разкрития за мащабно незаконно подслушване, в т.ч. и на чуждестранни дипломати, скандални записи, репресии на политически опоненти, безпринципни назначения на магистрати, офшорни схеми с участието на премиера и негови приближени и пр. Сега се укрива в Унгария, за да не влезе в затвора.

А Бойко Борисов, гарантът на статуквото, убеждава българското общество, че е гарант за рестарт на системата. Като в парадокса на Журден, при който от едната страна на картичката пише: „Твърдението на обратната страна е истина.“ Но обръщате картичката и четете: „Твърдението на обратната страна е лъжа.“

Оттук нататък

Каквото и да обещава Борисов, протестите се разрастват. Към тях от вчера се присъединиха и медицинските сестри. И макар премиерът да обеща проект за нова конституция, вярва ли някой, че ГЕРБ и “правова държава” са съвместими? А що се отнася до експертизата на автора на тази нова конституция - правосъдния министър Данаил Кирилов, адвокат Михаил Екимджиев каза всичко: “След като премиерът му забрани да пише във фейсбук, той очевидно е решил да се упражнява върху конституцията.”

Протестиращите българи искат да възтържествува правовата държава, а не законът на джунглата. Дори на всички в България да им се иска някой най-сетне да опере пешкира за целия 30-годишен преход, инструментализирал задкулисието, Борисов няма как да понесе цялата вина. Но все от някого трябва да се започне.

"Дойче веле"