Кипър разкритикува партньорите си от Европейския съюз заради това, че упражнява "политика на умиротворяване*" в отношенията си с Турция, предаде Ройтерс.

Коментарът на Никозия идва, след като Гърция не успя да осигури подкрепа от страна на държавите членки на ЕС за санкции срещу Анкара, която е в конфликт с Кипър и Гърция заради проучванията в територия в Източното Средиземноморие, върху която и двете страни претендират за юрисдикция.

"За съжаление наблюдаваме нерешителност от Европейския съюз в поемането на съществена роля и възприемането на политика на възпиране", заяви говорителят на кипърското правителство Кириакос Кушиос.

Никозия приветствала изразяването на солидарност от партньорите от ЕС, но това не било достатъчно.

"Политиката на умиротворяване и посланията за подкрепа не са достатъчни, за да обезкуражат Турция от нейните незаконни действия".

Според него ЕС трябва да има "по-засилено" присъствие в източното Средиземноморие.

Турция получи още една критика от ЕС в неделя, когато оповести, че корабът му за енергиен сондаж "Явуз" ще продължи операциите си в спорни средиземноморски води край Кипър до средата на септември.

Международно признатото кипърско правителство на Кипър отдавна е във вражда с Турция. Островът е разделен след турската инвазия от 1974 г., предизвикана от кратък преврат, подготвен от военната хунта в Гърция. Появилата се нова държава от кипърски турци в северен Кипър е призната само от Анкара.

Турция поставя под въпрос правото на Кипър да изследва в моретата около острова, тъй като поддържа, че администрацията в Никозия не представлява интересите на кипърските турци - аргумент, отхвърлен от Кипър, който по закон е признат като представляващ целия остров.

---

*политика на умиротворяване - британският външнополитически курс от времето на правителството на Невил Чембърлейн спрямо Хитлерова Германия.