Пазарната капитализация на "Тесла" (Tesla) достигна нов рекорд. Компанията вече е оценена на 342 милиарда долара, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера акциите на американския производител на електроавтомобили поскъпнаха с 11,2 процента до 1835 долара за един брой в края на деня. Това стана без конкретна причина.

През миналия август една акция на "Тесла" струваше около 226 долара. Това означава, че пазарната капитализация на компанията, основана от Илон Мъск, се е увеличила над седем пъти за една година.

Заради силните резултати на "Тесла" и други представители на сектора вчера индексът на високотехнологичните дружества "Насдак" се повиши до рекордно равнище.

През миналия месец компанията на Илон Мъск измести "Тойота" (Toyota) като автомобилопроизводителя с най-голяма пазарна капитализация в света. Сега "Тесла" е оценена на по-голяма сума от японската корпорация и трите големи автомобилни компании от Детройт, взети заедно, отбелязва ДПА.

Рязкото поскъпване на акциите на "Тесла" стана факт на фона на очакванията на инвеститорите за положителни новини през следващия месец за разработваните от нея батерии и на признаците за отваряне на китайския пазар.