Лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди бъдещото правителство, че дори "на колене да молят" няма да получат подкрепата на движението. Па-рано от ДПС заявиха, че ще застанат зад кабинета, ако той следва "евроатлантическа ориентация", т. е. без участието в управлението на Патриотичния фронт.

"Понеже не става въпрос за еднопартийно правителство на г-н Борисов, не става въпрос дори за ясно двупартийно европейско правителство на мнозинството с участието на Реформаторския блок, а за четирипартийна коалиция, която ще управлява страната с участието на Патриотичния фронт, точно заради участието на този субект, точно заради падналите морално-политически маски, на свой ред казвам: Не да ни молят да не ги подкрепяме, а обратно – дори на колене да ни молят, няма да получат нашата подкрепа", отсече ядно лидерът на ДПС.

Вчера Бойко Борисов, когато прие мандата за съставянето на кабинета, изрично помоли ДПС да не гласува за кабинета, за да не дава основания за коментари на неговите противници.

„Тази митологема за добрите и лошите ще изиграе лоша шега на българската политика и на българската демокрация. Освен това аз твърдя, че тази коалиция, която се задава, не е императивно наложена от избирателя. Имаше и други възможности за съставяне на правителство, пак без участието на ДПС, ако това е проблемът на коалирането. Избирателят не е задължил никого да образува коалиция между първата, четвъртата, петата и осмата политическа сила. Не! Аз не видях такъв императив във вота на избирателите", коментира още Местан в кулоарите на парламента.

Затова по думите му проблемът на коалицията, която се задава, не е в това, че ще ни управлява коалиция, проблемът е в съдържанието на тази коалиция.

„Тя е проблематичната. Тя представя съдържателния аспект на коалицията, представя този аритметически сбор като антиевропейски сговор", каза лидерът на ДПС.