Руски правителствен самолет, с който по принцип пътуват високопоставени държавни служители, включително и ръководителят на Федералната служба за сигурност, пристигна в Беларус и после бързо се върна в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Самолетът кацна в Москва рано тази сутрин, става ясно от данни за въздушния трафик.

Полетът бе извършен на фона на политическата криза в Беларус, където има демонстрации срещу преизбирането на 9 август на президента Александър Лукашенко.

Демонстрантите отправиха призиви към несменяемия Лукашенко да подаде оставка. Той отказа да се оттегли, като заяви, че демонстрациите са част от подкрепян от чуждестранни сили план за дестабилизиране на Беларус.

Данните за въздушния трафик показват, че самолетът "Туполев Ту-214" е летял от Москва до Минск вчера и се е приземил обратно в Москва рано тази сутрин.

Лукашенко заплашва опозицията, разговаря с Путин

Вчера Лукашенко окачестви създаването на Координационен съвет на опозицията като опит за завземане на властта, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на агенция БелТА.

По инициатива на опозиционния лидер Светлана Тихановска е предвидено днес в Минск да се състои първото заседание на съвета, който да съдейства в процеса на предаване на властта след спорните избори на 9 август, породили масови протести.

Опозицията иска "да им предадем властта - ни повече, ни по-малко", каза Лукашенко на заседание на националния съвет за сигурност и добави, че "това е опит за завземане на властта с всички произтичащи последствия". Той предупреди, че срещу "влезлите в този щаб" ще бъдат предприети "адекватни мерки" съгласно конституцията и закона.

"Ние имаме достатъчно мерки, за да охладим тези горещи глави", заяви беларуският лидер.

На предаваното по телевизията събрание той съобщи, че по западната граница на страната, където обстановката е "нагнетена", са приведени в бойна готовност подразделенията на беларуската армия и констатира, че напрежението в страната още не е достигнало своя връх.

Той предупреди, че плановете на опозицията по отношение на религията може да доведат до "междуконфесионална и междуетническа война", като отбеляза, че досега в Беларус мирно са съжителствали православни, католици и мюсюлмани. Освен това обвини опозицията, че готви "пълзяща забрана на руския език".

БелТА съобщи, че днес Лукашенко е говорил по телефона с Путин, който го бил уведомил за съдържанието на разговорите си по-рано днес с ръководителите на Германия и Франция. Путин и Лукашенко разговаряха по телефона в събота и неделя, като Москва предложи на Минск военна помощ при нужда, припомниха агенциите.

Разговор между външните министри на Испания и Беларус

Беларуският външен министър Владимир Макей и испанската му колега Аранча Гонсалес Лая обсъдиха кризата в Беларус по телефона днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В хода на разговора те се съгласиха, че никаква външна сила не бива да се опитва да се меси в кризата, съобщава беларуското министерство на външните работи.

Външната министърка на Испания пък е изразила пред Макей безпокойство от ситуацията в Беларус след изборите на 9 август. Това съобщи самата тя в туитър.

"Трябва да се прекрати насилието и да се освободят произволно задържаните граждани. Очакваме започването на диалог с опозицията и гражданското общество", каза Лая, цитирана от ТАСС.

 

 

Телефонният разговор, който е бил по инициатива на Испания, се състоя преди спешната видеоконферентна среща на върха на ЕС, на която ще се обсъжда ситуацията в Беларус.

Беларуският президент: Западът да обсъжда "жълтите жилетки" във Франция и безредиците в САЩ

Беларуският президент Александър Лукашенко призова западните лидери, обсъждащи ситуацията в Беларус, най-напред да обърнат внимание на проблемите в собствените си страни. Той говори днес на заседание на националния съвет за сигурност, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ръководителите на западни държави ни предлагат преговори, разговори. А междувременно все тъй си прокарват своята линия (. . .) Просто бих ги посъветвал: преди да ни сочат с пръст, да впишат в дневния ред на своите съвещания въпросите около "жълтите жилетки" във Франция, ужасните безредици в САЩ. Бих искал те на първо място да разгледат протестите срещу коронавирусната изолация в Германия и други страни от Европа", каза той.

Западът продължава да финансира уличните протести и безредици в Беларус, твърди Лукашенко.

"Естествено няма как да проследим всички средства, идващи тук. Защото твърде много средства идват като пари в брой. Ние обаче знаем това и ще се концентрираме върху този въпрос", заяви той.

Беларуският лидер отправи думи на благодарност към работниците, които не са се включили в протестните стачки срещу обявената му победа в изборите на 9 август, и обеща "да се оправи с митингаджиите, които ги пресрещат на портала", добавят ТАСС и БелТА.