Нова обществена поръчка за поддръжка на осветлението в София е публикувала Столична община вчера - на стойност 73,6 млн. лв.

От гражданската организация "Спаси София" днес сигнализираха, че поръчката е 5 пъти по-висока от предишната и съобщиха сумата с ДДС - 88 млн. лв. Според тях тя ще се изхарчи за 2 години, като същевременно едва 4 млн. лв. от нея ще са инвестиции в ново осветление. Освен това са занижени изискванията за работещо осветление, намалени са санкциите за неизпълнение на договора, намалява се и минималният процент работещо осветление в района.

За сравнение, преди СО е плащала по 9,5 млн. лв. годишно. 

"Всички типично общински дейности като осветление, почистване, пътни ремонти, озеленяване и т.н са отдадени на частни и близки до властта фирми и именно това е голямата яма, в която безследно изчезват парите на софиянци", отбелязват от "Спаси София".

При преглед на обществената поръчка обаче фактите са малко по-различни. Тя е с прогнозна стойност 76,8 млн. лв. и се възлага за четири различни района на града. 

Възложителят на поръчката - зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев - изясни и защо сумата е толкова голяма.

"Г-н Бонев е казал, че ние ще платим за две години тази сума, а всъщност сумата за две години е 36 млн. лв.", посочи той.

Сумата от 76,8 млн. лв. е поради факта, че СО може да реши след първите две години дали да продължи поддръжката или да я прекрати с конкретната фирма.

Кръстев призна, че в София няма общинска фирма, която е способна да се заеме с тази задача, затова се търси частна.

"Общината няма капацитета да поддържа осветлението на София в качеството, в което бихме искали да го виждаме", заяви той.

Той направи и разбивка на сумите - всеки от 4-те района има две пера, за поддръжка и инвестиции. Перото за поддръжка е до 3,2 млн. лв., за инвестиции - до 6 млн. лв.