Когато преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов обяви, че е взел едноличното политическо решение да свали ставката на ДДС за ресторантьорите, основното очакване беше, че те от своя страна ще намалят цените в заведенията и ще стимулират търсене в кризата. И въпреки че в месеците след това от бранша дадоха да се разбере, че нямат никакво намерение да свалят цените, то едва ли някой всъщност е очаквал да бъде регистрирано повишение. 

Точно до такъв резултат води проучване на Националния статистически институт (НСИ) за цените през юли в ресторантите. То покава скок с 2% спрямо цените на същите ястия през юли миналата година. Странното е, че статистиката не успява да хване повишаване на цените на основните суровини, с които работят заведенията - месо, мляко, зеленчуци, плодове, олио, захар, сол, варива. Даже обратното.

Общо най-масовите хранителни продукти са дори поевтинели с 1,5% спрямо същият период на миналата година. 

И въпреки че на пръв поглед такъв тип политика няма логично обяснение, опит за такова дойде от самите собственици на заведения. Явно обидени от медийните материали по темата, от Българска асоциация на заведенията и от Сдружението на заведенията в България изпратиха една дълга и напоителна позиция, в която нашироко обясняват, че срещу тях се води "поредният опит да бъде дискретиран браншът". 

Конкретика по изследването на НСИ има само в началото. 

"През последните дни в публичното пространство се появиха гръмки информации, че цените в заведенията са увеличени, въпреки намалената ставка на ДДС. Цитират се данни на Националния статистически институт, според които за месец юли 2020 г. има повишение с "фамозните" 2% в сравнение с юни 2020 г. и 5% спрямо декември 2019 г.! Не се наемаме да коментираме данните на НСИ, но заявяваме, че познаваме добре бранша си, в който не се наблюдава повишаване на цените. Естествено, не отричаме, че може да има единични такива случаи, но напомняме, че през краткия летен сезон в България цените традиционно са различни."

Тоест - самите собственици на заведения изглежда не вярват много на НСИ, но и да се окаже, че статистиката е права - увеличението е пренебрежимо малко. 

Писмото продължава с цитиране на данни - отново на НСИ, според които доходите в страната се увеличават, а разходите намаляват. Веднага след това пък се отваря темата за тежия удар, който понесе туристическият бранш покрай кризата.

"И въпреки това наша проверка установи, че в много от най-популярните заведения в морските ни курорти цените през юни са намалени в сравнение със същия месец на миналата година", пишат обаче ресторантьорите. 

Пред БНТ пък Георги Мицов - мениджър на голям ресторант, обясни, че поевтиняване има при зеленчуците и плодовете, но пък качествените меса, с които работят са поскъпнали доста, което накланя везните и към по-високата крайна сметка. 

Според Ричард Алибегов от БАЗ пък проблем въобще няма, защото... "никога не сме обещавали, че намаленото ДДС ще намали и цените". Той беше категоричен, че не вижда вариант за сваляне на цените, но пък много се надявал да не се стигне до вдигане. 

11% разлика? Те остават в бизнеса - "за да може той да се стабилизира, да поеме тези загуби от трите месеца, да възстанови персонала си на работа", продължава Алибегов.