Прокуратурата обобщи днес, че откритите в с. Рупци, община Червен бряг, опасни отпадъци, свързани с братя Бобокови, са общо 210 тона.

Това става, след като завчера Апелативният спецсъд за пореден път отказа да пусне с по-лека мярка Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и бизнесмена Никола Миховски, който се води номинален собственик на фирмата с отпадъците в Рупци.

Според държавното обвинение те са загробени незаконно там, като формулировката е, че "били предадени за съхранение от дружество от групата "Монбат" на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации".

"През юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността "Лъката" край Червен бряг", пишат от прокуратурата.

Досега основни свидетели срещу Бобокови са Васил Богданов - бивш изпълнителен директор на "Монбат", за когото братята твъдрят, че има мотив - претенции за 300 000 лв. неизплатени заплати, и Айгюн Емин - собственик на друга фирма-контрагент, която неуспешно опитала да складира отпадъците им.

Макар и още не започнало по същество, това дело се радва на видим интерес от самите върхове на прокуратурата - Иван Гешев лично посети едно от депата в Плевенско.

Ето и цялото днешно съобщение на прокуратурата:

Приключиха действията по разследването на открития загробен опасен отпадък в землището на с. Рупци, общ. Червен бряг. Установено е, че в землището на селото в силажни ями са били загробени  210 тона опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране. Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на с. Рупци.

Предприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна  група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са Ат.Б., Пл.Б., Кр. Ж., бивш зам. министър на околната среда и водите, и други длъжностни лица от различни търговски дружества.

През м. юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг.  

Действията по разследването продължават. Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в гр. Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.

Снимковият материал, който предоставяме, е от землището на с. Рупци.