Масовото тестване на първата руска потенциална ваксина срещу COVID-19 ще стартира следващата седмица, като в него ще вземат участие повече от 40 000 души, предаде Ройтерс.  

Руските власти и учени уверяват, че "Спутник V" (името е избрано, за да се почете първият сателит изпратен в космоса на СССР) е безопасен и ефективен, въпреки че пълните резултати от тестването не са публикувани.

Затова западни експерти са скептични относно качеството на ваксината и предупреждават, че не бива да се използва преди да получи международно одобрение.

"Редица държави водят информационна война срещу руската ваксина", протестира Кирил Дмитриев - шеф на Руския фонд за директни инвестиции, който финансира "Спутник V".

Той обеща, че данните за ваксината ще бъдат публикувани в научно списание до края на месеца.

Русия получи поръчки за доставки на над милиард дози от множество страни по света, като разполага с капацитета да произвежда 500 милиона дози годишно. "Поръчките" са предимно от Латинска Америка, Африка и Азия.

Директор от московския институт "Гамалея", където бе създадена ваксината, заяви, че 40 000 души ще участват в масовото тестване в повече от 45 медицински центрове из Русия.

Дмитриев сподели, че други страни като Обединените арабски емирства, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия и Филипините обмислят да участват в следващите етапи на тестването. 

"Спутник V" вече получи одобрение от местните регулатори, което провокира президентът Владимир Путин да се похвали, че Русия е първата страна в света с регистрирана ваксина срещу COVID-19.

Регистрирането обаче бе направено преди Трета фаза - периодът за масово тестване на ваксината, който множество специалисти смятат за наложителен. По данни на СЗО поне 4 други потенциални ваксини срещу коронавируса в момента са в Трета фаза.

Дмитриев обясни, че с ранната регистрация на руската ваксина, веднага ще може да бъде приложена върху по-рискови групи, например върху здравни служители. Той увери, че тестването ще става доброволно и че състоянието на участниците постоянно ще бъде проверявано.

"Спутник V" ще използва два различни вектора на човешкия аденовирус. Дмитриев посочва, че в исторически план подобен тип ваксини са били по-безопасни от други потенциални ваксини срещу COVID-19.

Това е потвърдено от специалисти извън Русия като Иън Джоунс - вирусолог от Университета на Рединг. 

"Мисля, че има достатъчно данни за ваксините на базата на рекомбинантните аденовируси, за да се предположи, че ваксината ще бъде безопасна в обичайни дози.“

Руски изследователи твърдят, че ранните тествания са демонстрирали силна реакция на имунната система, но засега не се знае колко време ще трае защитата.

"Всеки човек може да реагира различно", обяви Владимир Чулаов - главният специалист по инфекциони заболявания към руското здравно министерство. "Някои хора могат да развият много силен защитен имунитет, докато други - не. В такива случаи инфекцията може да е възможна, но теоретично ще да има по-леки симптоми. И като цяло делът на тези хора ще бъде много малък".