Доцентът по политология в Софийския университет Стойчо Стойчев реши да поднесе "публично извинение" заради действията си от изминалите няколко дни, породили обществен дебат, както и искания Алма матер да вземе отношение "съгласно етичните стандарти на академичната общност".

Извинението си Стойчев публикува в профила си във фейсбук, като то е отправено към протестиращите, на които показа среден пръст, след като навлезе с колата си на блокираното от тях кръстовище при румънското посолство, а после ги нарече с обидни квалификации, както и към хората с психични заболявания и разстройства и българските психиатри. 

В най-остра конфронтация доцентът от СУ влезе с психиатърката д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Национална психиатрична болница "Св. Иван Рилски", която изпрати отворено писмо до университета. Няколко часа по-късно доцентът по политология публикува и снимка пред болницата, чийто вход блокирал сам през нощта - с въжета в ръце.

В публикацията си от днес той подчертава с главни букви, че говори в лично качество, каквато била "печалната" му "регистрация в тези събития". Въпреки че малко по-рано е събрал изказвания на Гълъбова в колаж като "наръчник по благопристоен език на публичната личност".

Публикуваме въпросното изявление без редакторска намеса:

ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ

През изминалата седмица се случиха няколко неща, които от дреболии се превърнаха в голяма каша. Цялата история донесе единствено огорчение и негативни емоции за семейството и близките ми. По тази причина, в ЛИЧНО КАЧЕСТВО, в каквото е печалната ми регистрация в тези събития и като смирен християнин, съжалявам и заявявам следното:

1. Поднасям своите искрени извинения за неприличния жест с ръка, който отправих към ДВЕТЕ МОМЧЕЧА пред румънското посолство на 17 август, в отговор на тяхната вербална и жестомимична агресия към мен и физическа агресия към автомобила ми. Не ги познавам, бих се извинил и лично;

2. Поднасям своите искрени извинения към тези от присъстващите, които ме псуваха и обиждаха, задето в публикация след инцидента ги нарекох "анонимни отрепки" и "малодушни комплексарчета";

3. Поднасям своите искрени и сърдечни извинения към хората с психични заболявания и разстройства, и българските психиатри, които аз дълбоко уважавам и в никакъв случай не съм целял да засегна с употребата на думата "лудница" в публикацията ми от 20 август. Баба ми работеше в такова заведение до пенсионирането си и уважението ми към персонала на психиатричните болници, домове и диспансери е като към нея самата.

Извинете ме и ако можете, простете.

Стойчо