Президентът на Беларус Александър Лукашенко заповяда на ръководството на министерството на отбраната без предупреждение да се реагира на нарушения на западната граница, предаде ТАСС, информира БТА.

Държавният глава възложи тази задача на министъра на отбраната Виктор Хренин по време на посещението си на полигона в Гродно.

"Без предупреждение. Ние сме ги предупредили. Ако нарушават държавната граница, ще реагираме без предупреждение", изтъкна Лукашенко. Преводът е на телевизия СТВ, отбелязва ТАСС.

Президентът нареди да се действа без предупреждение, след като Хренин доложи за обстановката на границата, уточнява Интерфакс.

"Приближават границата (войски от страна на Литва - бел. ИФ), обръщат се и си отиват. Но ние ги виждаме. Ако в неделя към нас има (движение на войски от запад - бел. ИФ), ако стане така, ще действаме в съответствие със ситуацията", посочи министърът.

По-късно Хренин на съвещание с президента заяви, че "деструктивни сили могат да осъществят превземане на властта чрез предизвикване на масови безредици, включително с употреба на оръжие". Министърът съобщи и за участие на западните специални служби в засилването на напрежението на границата на страната със западните съседи.

Лукашенко, който е на власт от 26 години, инспектира военните части в Гродно в Западен Беларус, близо до полската граница. На полигона той разкритикува протестното движение, което според него е подклаждано отвън.

Разпоредбата на президента към министъра на отбраната идва в момент, в който са предвидени големи беларуски военни учения в Гродно от 28 до 31 август.

В Гродно в събота Лукашенко каза, че е ясно, че срещу Беларус се използват сценарии за "цветна революция" (имайки предвид най-вероятно т. нар. оранжева революция в Украйна), като при тях има и външен фактор, допълва ТАСС

Подкрепата на Запада за опозицията е пряка намеса в ситуацията в страната, смята още президентът. Според него действията и изявленията на западните страни също са "пряка намеса в ситуацията в Беларус".

По думите му е очевидна и военната подкрепа на Запада за беларуската опозиция, като свидетелство за това е придвижването на войски на НАТО към границите на Беларус.

Лукашенко нареди от понеделник стачкуващите предприятия да бъдат затваряни, предаде Ройтерс, като се позова на информационна агенция РИА Новости.

"Ако някой не иска да работи", губернаторите и председателите на изпълнителните комитети не трябва да го принуждават.

"Няма нужда. Така или иначе няма да го накараме и да го убедим. Страната ще оцелее. Но ако едно предприятие не работи, от понеделник слагаме катинара на портала и го затваряме. Хората ще се успокоят и ще решим кого да поканим да работи в това предприятие, заяви президентът на митинг в Гродно.

Властите спряха информационни сайтове

Километрични протестни вериги се извиха по улиците на Минск (13 км) и на други градове в Беларус в събота.

Властите в Минск спряха множество информационни уебсайтове, съобщаващи за събитията в страната, обхваната от протести срещу авторитарния президент Александър Лукашенко, съобщи Асошиейтед прес.

Според данни на Беларуската асоциация на журналистите са спрени над 20 сайта, включително на финансираното от САЩ радио "Свобода" и на финансирания от Полша сателитен телевизионен канал "Белсат".

Беларуското държавно издателство вчера спря да отпечатва водещите независими вестници "Народная воля" и "Комсомолская правда", посочвайки като причина проблеми с оборудването.

В Беларус избухнаха мащабни протести след президентските избори на 9 август, на които според официалните резултати Лукашенко спечели шести мандат. Протестиращите твърдят, че резултатът е манипулиран, и настояват Лукашенко да се оттегли от поста.

Миналата неделя в огромна демонстрация в беларуската столица Минск се включиха около 200 000 души. Основната съперничка на Лукашенко на изборите Светлана Тихановска призова сънародниците си на протест и утре.

"Ние сме по-близо до мечтата си от всякога", каза тя във видеопослание от Литва, където намери убежище след изборите.

Първият заместник държавен секретар на САЩ ще обсъжда в Москва ситуацията в Беларус

Първият заместник държавен секретар на САЩ Стивън Бигън ще посети Москва следващата седмица и ситуацията в Беларус ще бъде една от основните теми в разговорите с представители на руското външно министерство.

Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

"Мога да потвърдя, че Стивън Бигън ще бъде в Москва следващата седмица.

При неговите контакти в Москва ще бъдат обсъдени Беларус и процесите, които се развиват в международното пространство в тази връзка", каза Рябков.