Следващите две седмици ще са изпъстрени с разнородни протестни действия, като набъбват и исканията за оставки - става ясно от "указателя на протестите", публикуван във фейсбук страницата "Орлово гнездо". Денят днес започна с демонстрация пред областната управа на Софийска област, ще премине през посрещане на главния прокурор Иван Гешев в "Бояна", за да продължи с традиционното събиране на жълтите павета в София. В Стара Загора пък се готви "изненада".

След като през миналата седмица областният управител на София-област Илиян Тодоров излезе с пространно изявление чрез страницата си в социалната мрежа, в което нарича протестиращите срещу правителството "изроди с бира в ръка, лежащи по тротоарите" и "злобни и яростни гадове", днес те решиха да му отвърнат с "цветен поздрав". 

"Нека му покажем лицата си, нека му поднесем цветя, да го поканим на диалог и да му дадем възможност да обоснове твърденията си, преди учтиво да поискаме оставката му на улицата - там, където ние сме избрали да живеем през последния месец, и настояваме за изчистване на хора като него от управлението на България!", призоваха организаторите.

"Изроди" срещу цветя, Гешев, здравей

Така в уречения час 8:30 те се събраха пред сградата на областната управа и поднесоха цветя на Тодоров. Или по-точно на тротоара пред охранявания с полиция вход на столичния пешеходен булевард, известен като "Витошка".

Тодоров твърди, че реакцията му е породена от инцидента при бул. "Ситняково", когато жена с двете си деца на задната седалка се вряза с автомобила си в протестиращите, блокирали същата нощ кръстовището. Всички знаят какво последва.

Днес пред областната управа бе и момичето, което първо видя, че в автомобила има деца, и започна да вика за това към демонстрантите. И разказа, че не се чувства като "изрод" за това. След което заяви, че лично нейният майчински инстинкт се е задействал онази нощ - не можела да повярва как не се е задействал и при самата майка.

За 10 ч. днес пък е насрочено "посрещането" на Гешев, който събира на "национална конференция" в резиденция "Бояна" цялото прокурорско воинство от 700 обвинители - за да декларират, че демокрацията била в риск, понеже имало обществен натиск върху държавното обвинение. Припомняме, че днес е 47-ият ден на протести и срещу правителството, и срещу Гешев. А те формално започнаха със силовото нахлуване на прокуратурата в президентството - за да бъдат обискирани няколко кабинета.

От днес в 11 ч до утре в полунощ пък е насрочен "Dogan Saray Beach Festival – "Искаме Доган да уволни Борисов!". 

"Ще плажуваме, слушаме музика, говорим за живота след Бойко, за зараждащото се гражданско общество и неговата роля", дават заявка организаторите.

#оставка на Фандъкова!

За утре няма насрочни демонстрации извън обичайните, освен ако протестиращите не решат да устроят нови блокади изненади. Но пък в сряда те се готвят да пресрещнат столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на церемонията по откриването на забавилата се с една година трета линия на метрото. И да поискат и нейната оставка.

Мероприятието е насрочено за 13 ч. при метростанция "Медицински университет", като предварителната информация за това изтече, след като общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев публикува поканата си за него.

"Чувствайте се поканени на откриването на третата линия на софийското метро, както и да зададете на г-жа Фандъкова въпроси за: ремонтите на ремонтите на ремонтите, обществените поръчки, презастрояването, чистотата на въздуха, устройствения план, паркирането и транспорта, детските градини, сметосъбирането и рециклирането, кучетата, финансите на общината, горенето на боклук в ТЕЦ-София, общинските имоти и фирми...", гласи обявлението към демонстрацията пред метростанцията.

Двойна изненада

"Блокада - Двойна Изненада 5! Оставка на Борисов,Гешев и мафията!" Така пък е озаглавено насроченото за четвъртък мероприятие на гражданското движение БОЕЦ. Както е известно, от БОЕЦ правят изненадващи блокади на институции, като през миналата седмица се озоваха в ранни зори пред Антикорупционната комисия с искане за разговор с председателя й Сотир Цацаров. Както и за неговата оставка. В отговор от КПКОНПИ изпратиха писмо до медиите - защо няма да се срещнат с представители на БОЕЦ, като част от мотивите бяха три стари и публично известни снимки на лидера на движението Георги Георгиев с: премиера Бойко Борисов, с председателя на ВКС Лозан Панов и с банкера "изгнаник" Цветан Василев.

"Ще блокираме една от най-важните институции бухалки на мафията!", дават заявка от БОЕЦ.

Велико народно въстание

Така стигаме до 2 септември, за когато е насрочно "Велико народно въстание" - аналог с Велико народно събрание. Това е датата, на която премиерът Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако не може да придвижи плана си за ВНС през парламента. А вицепремиерът Томислав Дончев допусна, че дори и ГЕРБ да успее, кабинетът пак ще подаде оставка в този ден.

"На 2.09. всички свободни българи се вдигаме на Велико народно въстание пред бившия Партиен дом на Ларгото в София от 8:00 ч.

Управляващите се готвят да съберат 120 гласа в НС, за да започнат обсъжданията по т.нар. нова конституция. Ние няма да позволим мафията да създава основния закон на България.

Елате от цялата страна. Ще останем докрай. Ние няма да си тръгнем, докато те не си тръгнат от власт", зоват от Отровното трио.