Германия се нуждае от още информация за случая на руския опозиционен политик Алексей Навални, преди да може да каже дали той е бил отровен, както смятат привържениците му, каза външният министър Хайко Маас днес в украинската столица, цитиран от Ройтерс.

“Много факти липсват от случая на Навални: медицински и също може би криминологически", каза Маас по време на пресконференция с украинския си колега "Трябва да ги изчакаме."

Германските власти смятат, че е "доста вероятно" руският опозиционен лидер, настанен в кома в берлинска болница, да е станал жертва на отравяне, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.
 
"Става дума за пациент, за когото е доста вероятно да е станал жертва на отравяне", каза говорителят и оправда необходимостта при дадените обстоятелства да се осигури полицейска защита на Навални в болницата. "Подозрението не е, че Навални се е отровил сам, а че някой е го е отровил и германското правителство гледа много сериозно на това подозрение", допълни Зайберт.
 
Навални остава в критично, но стабилно състояние в берлинската болница "Шарите", където е на лечение. Това заяви днес координаторът на германското правителство по въпросите на Източна Европа Дирк Вайзе пред телевизия Цет Де Еф, цитирана от Асошиейтед прес.
 
Той уточни, че полицейските служители, разположени пред сградата на болницата, са част от мерките за полицейска защита на Навални.
 
"Обстоятелствата, довели до критичното състояние на Алексей Навални, все още не са изяснени", каза служителят. "Очакваме пълна прозрачност и съдействие при изясняването на случая от страна на руските власти. Преди да се установи как се е случило това, е необходимо да се вземат съответните мерки за сигурност", уточни той и добави, че Навални получава най-доброто възможно лечение.
 

Лекарите в сибирската болница, които първи лекуваха Навални, казаха днес, че са спасили живота му, но не са намерили следи от отрова в неговия организъм, предаде Ройтерс.

Навални, който е отдавнашен опонент на президента Владимир Путин, се разболя тежко в четвъртък, след като според последователите му е бил отровен, и беше транспортиран със самолет за лечение в Германия в събота.